Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Op naar nieuwe verkiezingen in Israël?

Logo Business AM
Economie

28/05/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Ook in Israël dreigt de vorming van een nieuwe regering in een impasse te eindigen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaf te kennen nog een allerlaatste poging te ondernemen om een oplossing te vinden en een nieuwe coalitie tot stand te brengen. De verkiezingen vonden plaats tijdens de tweede week van april. Sindsdien heeft Netanyahu tevergeefs geprobeerd een nieuwe regeringsploeg samen te stellen.

“Benjamin Netanyahu is in Israël al tien jaar aan de macht,” zegt Jeffrey Heller, journalist van het persbureau Reuters. “Hij ervaart nu echter onverwacht grote moeite om een nieuwe regering te vormen. Netanyahu moet immers een overeenkomst proberen te vinden tussen zijn eigen partij Likud een collectief van rechtse, extreem-rechtse en ultra-orthodoxe joodse bewegingen.”

Legerdienst

“Een akkoord zou Netanyahu een vijfde regeringstermijn moeten garanderen,” benadrukt Heller. “Er is echter vooral een grote verdeeldheid tussen de ultranationalistische partij Yisrael Beitenu van voormalige minister van defensie Avigdor Lieberman en de United Torah Judaism.”

“Het dispuut gaat vooral over de militaire dienstplicht. Lieberman wil dat ultraorthodoxe joden, net zoals alle andere Israëlische burgers, dienstplicht vervullen. United Torah Judaism willen echter dat de joodse seminariestudenten een vrijstelling zouden genieten, zoals sinds de oprichting van Israël meer dan zeventig jaar geleden het geval is geweest.”

Dat dispuut heeft de gesprekken voor de vorming van een nieuwe regering geblokkeerd. In Israël moet na de verkiezingen echter binnen tweeënveertig dagen een nieuwe regering zijn gevormd. Die deadline verloopt morgen. Nadien kan de Israëlische president Reuven Rivlin een ander politicus met de regeringsvorming belasten.

“Dat zou de weg vrijmaken voor Benny Gantz, voormalig stafchef van het Israëlische leger en leider van de centrische partij Kachol Lavan,” zegt Heller. “Hij zou echter bij Likud een aantal bondgenoten moeten vinden om Rivlin ervan te overtuigen dat hij in het Israëlische parlement een meerderheid zou kunnen samenstellen.”

Nieuwe verkiezing

Likud en Kachol Lavan wonnen bij de jongste verkiezingen elk vijfendertig zetels. Netanyahu eiste echter de overwinning op omdat uit de verkiezingen een rechtse meerderheid naar voor kwam. De Knesset heeft in totaal honderdtwintig zetels.

Netanyahu zegt een laatste poging te ondernemen om een rechtse regering te vormen en onnodige verkiezingen te voorkomen. Tegelijkertijd is Likud gestart met de voorbereiding van een mogelijke nieuwe verkiezing. Die zou mogelijk in november plaats hebben.

Sommige politieke commentatoren zien die stappen als een poging om de onderhandelingspartners van Likud onder druk te zetten. De kiezers zouden de partijen immers kunnen afstraffen voor hun onvermogen een regering te vormen. De aankondiging van nieuwe verkiezingen zou ervoor zorgen dat Netanyahu als interim-premier aan de macht zou blijven tot een nieuwe regering is gevormd.

Inmiddels lopen tegen de Israëlische premier drie klachten wegens mogelijke corruptie. Netanyahu heeft echter aangekondigd in functie te zullen blijven, ook wanneer hij zou worden aangeklaagd. Hij ontkent de aantijgingen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks