Israël en Hamas sluiten deal rond gijzelaars en staakt-het-vuren

Israël en Hamas zijn het eens over een staakt-het-vuren van vier dagen. Gedurende deze periode verbindt Hamas zich ertoe in totaal 50 ontvoerde personen vrij te laten, van de ongeveer 240 gijzelaars van 7 oktober. Ze zullen in groepen van tien worden vrijgelaten, volgens de Times of Israel.

In het nieuws: Een wapenstilstand van minstens vier dagen.

“De regering van Israël is verplicht om alle gijzelaars thuis te brengen. Vanavond (dinsdag, red.) heeft de regering de grote lijnen goedgekeurd van de eerste fase om dit doel te bereiken. Ten minste 50 gijzelaars – vrouwen en kinderen – zullen in vier dagen worden vrijgelaten, een periode waarin een pauze in de gevechten zal worden waargenomen.”

“De vrijlating van tien extra gijzelaars zal resulteren in nog een extra dag pauze. De regering van Israël, de Israëlische strijdkrachten en de veiligheidsdiensten zullen doorgaan met de oorlog om alle gijzelaars terug te brengen, Hamas uit te schakelen en ervoor te zorgen dat er geen nieuwe dreiging voor de staat Israël zal zijn vanuit Gaza.”

Officiële verklaring van de regering van Israël


10 gijzelaars tegen een extra dag

  • Volgens Israëlische media zou deze wapenstilstand beginnen met de eerste vrijlating van gijzelaars op donderdag. Dit zou bovendien kunnen worden verlengd, “met een dag voor elke groep van 10 andere vrijgelaten Israëlische gijzelaars.”
  • Het staakt-het-vuren houdt ook verband met het vergemakkelijken van humanitaire hulp, evenals de vrijlating van Palestijnse gevangenen, hoewel hier weinig over is gecommuniceerd.
  • Dit is overigens een controversieel onderwerp in Israël. Als het staakt-het-vuren niet onmiddellijk begint, maar pas over 24 uur, is dit om de Israëlische burgers de mogelijkheid te geven de Hoge Raad te vragen de vrijlating van Palestijnse gevangenen te blokkeren, aldus The Guardian. (evb/cv)
Meer