Israël zal gevaccineerde 60-plussers een derde prik aanbieden tegen het coronavirus. Dat heeft premier Naftali Bennett donderdag aangekondigd. Wetenschappers zijn het echter lang niet eens over de vraag of ouderen dergelijke ‘booster shots’ nodig hebben.
Vanaf zondag kunnen 60-plussers in Israël zich laten inenten met een derde dosis van het Pfizer/BioNTech-vaccin, waarvan in principe twee inentingen nodig zijn. Israël wordt daarmee het eerste land dat op grote schaal een derde dosis van een westers vaccin aan zijn burgers aanbiedt.
“Ik kondig vanavond het begin aan van de campagne om het boostervaccin, het derde vaccin, te krijgen”, zei Bennett donderdag in een toespraak op de nationale televisie. “De realiteit bewijst dat de vaccins veilig zijn. De realiteit bewijst ook dat de vaccins beschermen tegen ernstige morbiditeit en dood. En net als het griepvaccin dat van tijd tot tijd moet worden vernieuwd, is dat in dit geval niet anders.”
Derde prik?
Sinds de opkomst van de Delta-variant, zijn er volgens Israël tekenen dat de werkzaamheid van het Pfizer/BioNTech-vaccin maanden na de vaccinatie afneemt. Maar over de vraag of ouderen ook echt een derde prik nodig hebben, zijn wetenschappers het nog niet eens. Uit de meeste studies blijkt namelijk dat de immuniteit die de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna opwekken langdurig is.
Pfizer presenteerde woensdag zijn eigen studie waaruit blijkt dat de werkzaamheid tegen symptomatische infectie maanden na de vaccinatie slechts een beetje afneemt. Het farmabedrijf zei wel te denken dat een extra dosis nodig zal zijn om de bescherming tegen het coronavirus op een hoog niveau te houden.
Begin deze maand raakte bekend dat Pfizer van plan was om toestemming te vragen bij de Europese gezondheidsinstanties voor een derde prik van zijn coronavirusvaccin. In België heeft de Taskforce Vaccinatie alvast een blauwdruk klaar om ons land voor te bereiden voor het geval zo’n derde prik van het coronavaccin nodig is dit najaar.
(lb)