Het kalifaat is dood, maar niet begraven… welke plaats krijgt de Islamitische Staat in de geschiedenis?

Het Midden Oosten davert ook na de virtuele uitschakeling van de de Islamitische Staat (IS) nog op zijn grondvesten. In de Libanese krant L’Orient-Le Jour vraagt Anthony Samrani zich af welk oordeel de islamitische geschiedenisboeken over de terreurgroep zullen vellen:

“Hoe zullen we aan onze toekomstige generaties het afschuwelijke verhaal van het kalifaat van de Islamitische Staat uitleggen? Hoe zullen we uitleggen dat een paar duizend geïndoctrineerden (op een globale moslimbevolking van 1,6 miljard) er in zijn geslaagd om het Midden Oosten volledig te destabiliseren? Hoe zullen we uitleggen dat een jihadistische beweging, die een verouderde revolutie preekte, op een intelligente manier alle codes van de moderne communicatiemiddelen beheerste?

Hoe zullen we uitleggen dat deze jongeren – op zoek naar zingeving en avontuur – bereid waren te sterven om een samenleving te bouwen die ze als ideaal omschreven, maar die de apocalyps zou inluiden?

En hoe zullen we tenslotte uitleggen dat we drie jaar van intensieve bombardementen – waarbij volledige steden werden verwoest en miljoenen mensen werden verplaatst – en onnatuurlijke bondgenootschappen nodig hadden om het einde van dat kalifaat mogelijk te maken?”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20