Is de spaarder mee verantwoordelijk voor de lage spaarrente?

Is de spaarder mee verantwoordelijk voor de lage spaarrente?
Bankautomaat BNP Paribas Fortis – (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)

De banken liggen onder vuur omdat de spaarrentes laag blijven ondanks de aanhoudende renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB). Desalniettemin zijn er weinig spaarders die lucratievere oorden opzoeken. De financiële instellingen hebben dan ook niet veel redenen om te sleutelen aan de spaartarieven.

Waarom is dit belangrijk?

Verschillende regeringspartijen hebben onlangs kritiek geuit op de lage spaarrentes die de banken geven. De bankenfederatie Febelfin merkt dan weer op dat de inkomsten van de banken het voorbije decennium onder druk stonden door het lagerentebeleid van de ECB.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


De context: Tot op vandaag brengt meer dan de helft van de Belgische spaarboekjes minder dan 1 procent op. De bankenfederatie Febelfin haalt in een bericht op haar site meerdere redenen aan waarom de spaartarieven zo laag liggen.

  • Febelfin verwijst onder meer naar het lagerentebeleid dat de ECB het voorbije decennium heeft gevoerd. Daardoor moesten de banken een tijdlang een rente (-0,5 procent) betalen op de deposito’s die ze stalden bij de centrale banken, terwijl ze zelf een minimumvergoeding van 0,11 procent moesten betalen aan hun spaarders. Vandaag bedraagt de zogenaamde depositorente 3,25 procent.
  • Voorts hebben de banken nog heel wat goedkope woonkredieten uit die periode op hun balans staan. Die hebben een gemiddelde looptijd van twintig jaar. Daar putten de kredietgevers niet veel winst uit. “De kredietnemers, die kozen voor een vaste rentevoet, zullen dan ook voor een periode van 20 jaar een lage rentevoet kunnen genieten”, aldus Febelfin.

Maar: Ondanks de lage spaarrentes zijn de Belgische spaarders bijzonder trouw aan hun bank, waardoor het voor de (traditionele) banken niet noodzakelijk is om nieuwe spaarders aan te trekken (of bestaande klanten te verwennen) met hogere spaartarieven.

  • De bankoverstapdienst Bankswitching heeft vorig jaar slechts 93.167 aanvragen ontvangen om van bank te veranderen. Sinds 2020 is het ook mogelijk om op die dienst een beroep te doen als je je spaarrekening wilt inruilen voor een ander. In 2022 kozen 22.028 klanten voor een bankoverstap met afsluiting van hun spaarboekje.
  • Uit de cijfers van de Nationale Bank van België (NBB) blijkt dat er in maart maar liefst 299,88 miljard euro op de gereglementeerde spaarboekjes stond, wat slechts een fractie minder is dan in februari. Het totale spaarbedrag bedroeg toen 300,26 miljard euro. Er is dus sprake van een bescheiden afname van ongeveer 380 miljoen euro op een maand tijd.

Tijd om te switchen?

Analyse: Misschien wordt het tijd dat de spaarders in actie komen. Dat is ook de boodschap van Christine Lagarde, voorzitter van de ECB. “Het is aan de klanten zelf, dus ook individueel, om de relatie met de bank te bepalen wat betreft rente op spaarrekening”, zei ze in een interview met het Nederlandse programma Buitenhof. “Wie voor zijn of haar gevoel niet op een eerlijke manier gecompenseerd wordt, kan overstappen naar de concurrentie.”

  • Het merendeel van het spaargeld staat geparkeerd bij de vier grootbanken (BNP Paribas Fortis, KBC, ING en Belfius). Maar die spelers geven slechts een vergoeding van 0,25 à 1 procent.
    • Sommige spaarrekeningen van die grote spelers brengen meer geld in het laatje, maar gaan gepaard met voorwaarden. We nemen Tempo Sparen van ING als voorbeeld. Wie via die formule spaart, ontvangt 1,4 procent, maar kan maandelijks maximaal 500 euro opzijzetten. Het is dus niet mogelijk om je volledige spaarkapitaal in één klap over te hevelen naar die rekening.
  • De meest lucratieve spaarboekjes vinden we bij de kleinere spelers. Zo heeft de internetbank NIBC Direct onlangs de rente op één van haar spaarboekjes opgetrokken tot 2 procent.
    • Het is de tweede bank in ons land die zo’n hoge rente aanbiedt. Santander Consumer Bank heeft eerder dit jaar al de spaarrente op de spaarrekening Vision Max verhoogd tot 2 procent. Dat tarief geldt enkel voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart. In alle andere gevallen daalt de spaarvergoeding tot 1,25 procent.
  • Wie naar veilige alternatieven zoekt voor het spaarboekje kan een termijnrekening openen of intekenen op de staatsbons die de overheid net heeft gelanceerd.
    • De vergoedingen liggen een beetje hoger bij die vastrentende beleggingsproducten, maar je moet je kapitaal doorgaans voor meerdere jaren vastklikken. De nieuwe staatsbons hebben bijvoorbeeld een looptijd van drie en tien jaar.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.