Is Rusland massaal gas aan het affakkelen om Europa te pesten?

Europese waarnemers zijn bang dat de Russische staatsgasreus Gazprom massaal gas affakkelt in plaats van het naar Europa te exporteren. Maar volgens de cijfers zou dat waarschijnlijk toch niet het geval zijn.

Rusland exporteerde de voorbije maanden een stuk minder aardgas naar Europa dan voor de oorlog in Oekraïne begon. Dat is slecht nieuws voor beide kanten: Europa was immers de grootste afzetmarkt voor het goedje, waardoor Rusland behoorlijk wat inkomsten verliest, terwijl de prijzen voor Europeanen de hoogte zijn ingeschoten door het verminderde aanbod. Nu de Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen gesaboteerd lijken te zijn, zal die situatie enkel verergeren. 

Maar waar gaat het Russische gas nu naartoe? Een deel ervan wordt verkocht aan landen als China en India, vaak aan een behoorlijk gereduceerde prijs. Ook wordt er simpelweg minder aardgas geproduceerd. Maar toch zijn er soms overschotten in raffinaderijen, omdat de markt niet altijd te voorspellen valt. Die overschotten worden (ook tijdens normale marktsituaties) afgefakkeld, ofwel opgebrand. 

1,18 miljoen kubieke meter per dag

Maar fakkelt het land nu, sinds de Nord Stream 1 pijpleiding gesloten werd, meer gas af? Daar lijkt het voorlopig nog niet op. Volgens een analyse van nieuwsdienst Bloomberg werd er van 10 augustus tot 21 september elke dag gemiddeld 1,18 miljoen kubieke meter gas verbrand bij de belangrijke productiefaciliteit op het schiereiland Yamal, in het noordwesten van Siberië. 

Dat lijkt misschien enorm veel, maar in feite is dat geen uitzonderlijk grote hoeveelheid. Integendeel: tijdens dezelfde periode een jaar geleden werd 28 procent meer gas afgefakkeld. Twee jaar terug lag het gemiddelde iets lager. Toen werd dagelijks net iets meer dan 1 miljoen kubieke meter gas verbrand.

Kleine fractie van de productie

De hoeveelheid die wordt afgefakkeld, is maar een fractie van de dagelijkse productie van Gazprom. Het concern produceerde in augustus en september immers gemiddeld 838 miljoen kubieke meter aardgas per dag. 

Toch is het aandeel van afgefakkeld aardgas gestegen tegenover de totale productie, ook al wordt er minder verbrand. Vorig jaar produceerde Gazprom meer dan 50 procent meer aardgas dan nu. In juli daalde de output zelfs naar het laagste niveau sinds 2008. Dat komt voornamelijk door de verminderde export naar Europa.

Vorig jaar produceerde Gazprom in totaal iets meer dan 700 miljard kubieke meter aardgas. Daarvan werd zo’n 25,4 miljard afgefakkeld, ofwel bijna 4 procent van het totaal.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.