Het imago van de voormalige Oostenrijkse Bondskanselier Sebastian Kurz heeft de afgelopen dagen een ferme deuk gekregen. Kurz (ÖVP) moest aftreden als bondskanselier naar aanleiding van een gerechtelijk onderzoek over corruptie. Het schandaal kan de nagel aan Kurz’ politieke doodskist worden.
Corruptieschandaal
Is er een einde gekomen aan de politieke carrière van Sebastian Kurz (ÖVP)? Als we een peiling van het Oostenrijkse persagentschap APA en de commerciële televisiezender ATV mogen geloven zou het antwoord ‘ja’ zijn. De christendemocratische partij van Kurz zakt in de peiling naar een stemmenaantal van 26 procent, daarmee neemt ÖVP een stevige duik van 10 procent in de peilingen.
Sebastian Kurz moest begin oktober aftreden als bondskanselier vanwege een juridisch onderzoek waarin hij het onderwerp is. Kurz en zijn entourage zouden overheidsgeld gebruikt hebben om positieve berichtgeving en advertenties in Oostenrijkse media te kopen. In totaal zou het om meer dan 1 miljoen euro gaan dat van de staatskas richting krantenadvertenties ging. Volgens Kurz zelf gaat het om valse beschuldigingen, maar de Oostenrijkse bevolking lijkt daar dus anders over te denken.
Einde van de ‘Wunderwuzzi’?
Kurz’ politieke carrière nam een vliegende start. Na het op 27-jarige leeftijd tot minister van Buitenlandse Zaken te schoppen -wat van hem de jongste minister van BuZa in de EU maakte- werd hij tot voorzitter van het christendemocratische ÖVP verkozen.
Als jonge voorzitter gaf hij de christendemocraten een nieuwe glans en begeleidde hij zijn partij met een gematigd conservatief programma met enkele gewaagde scherpe randjes naar een verkiezingsoverwinning in 2017. Toen hij op 31-jarige leeftijd de rol van bondskanselier op zich nam en daarmee de jongste regeringsleider van Europa werd, kreeg hij de klinkende bijnaam ‘Wunderwuzzi’ vanwege zijn succespolitiek.
De populariteit van ‘Wunderwuzzi’ lijkt nu een flinke deuk te krijgen. Na de zogenaamde Ibiza-gate bleef Kurz voor even gespaard, maar nu is hij ook in het oog van een flinke storm terechtgekomen. Naast het corruptieschandaal wordt Kurz er ook van beschuldigd dat hij naar aanleiding van die Ibiza-gate zou gelogen hebben voor het parlement. Dat doet weinig goeds aan zijn geloofwaardigheid. Daarnaast zou uit sms’jes die de speurders konden inkijken, gebleken zijn dat het sympathieke imago van Kurz slechts een façade was waarachter een doorwinterde machtspoliticus schuilt.
Hoewel Kurz toegaf dat de sms’en fout waren, is hij overtuigd van zijn onschuld in het corruptiedossier en liet hij aan media weten vastberaden te zijn dat hij zijn onschuld zal bewijzen. Het valt nog te zien of deze affaire de definitieve doodsteek van Kurz’ carrière wordt. In dat geval zouden we kunnen spreken van een enorm korte, maar zeer krachtige carrière.
(kg)