Is Londen de zesde stad van Frankrijk?

Meer Fransen leven in Londen dan in Bordeaux, Nantes of Straatsburg. In bevolkingsaantallen zou het volgens de Franse ambassade in Londen om 300 à 400.000 Fransen gaan, wat van Londen de op vijf na grootste stad zou maken qua Franse inwoners. Volgens het Insee (Institut National de la Statistique et des Etudes Economiques) doen enkel Parijs (2,3 miljoen inwoners), Marseille (859.000), Lyon (488.000), Toulouse (447.000) en Nice (344.000) beter, schrijft de BBC.

Volgens Gaspard Koenig van de Parijse denktank Generation Libre is de Franse exodus na de crisis van 2007 goed op gang gekomen. En met een goede reden. ‘Het land wordt nog enkel voor en door ouderen geregeerd en daarom emigreren we. Niet enkel naar het VK, maar ook naar Canada en Australië. Uit een recent onderzoek blijkt dat één op elke twee 18- tot 24-jarigen – de Generation D- het land wil verlaten. Die D staat voor Déficit (geen enkele Franse begroting na 1974 is in evenwicht) of Débrouillard (‘trek uw plan’), met andere woorden de generatie die de excessen van de babyboomers zal mogen betalen.

Het economische blog ‘For a Fistful of Euros’ betwist de cijfers die de BBC aanhaalde. Die zijn gebaseerd op onjuiste schattingen. Het blog haalt cijfers aan van het British Office for National Statistics en die situeert het aantal Fransen dat in de Britse hoofdstad woont op 70.000, met een foutmarge van 14.000. Dat zou van Londen qua aantal inwoners pas Frankrijks achtenzestigste stad maken.

Meer