Is je relatie met je baas belangrijk?

De relatie die je met je manager hebt heeft de grootste voorspellende waarde voor zowel je dagelijkse productiviteit als voor de tijd dat je bij je werkgever in dienst zal blijven. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Gallup, waarin werd becijferd dat bedrijven in de VS elk jaar liefst 365 miljard dollar mislopen als gevolg van de verloren productiviteit van werknemers die het moeilijk kunnen vinden met hun baas. De studie wordt vermeld in het boek The Happiness Advantage: The Seven Principles of Positive Psychology That Fuel Success and Performance at Work.

Het onderzoek verzamelde data omtrent tien miljoen werknemers wereldwijd. Mensen die het goed met hun baas konden vinden waren niet enkel productiever; ze droegen ook meer bij tot de bedrijfswinst en bleven langer bij het bedrijf.

Een slechte relatie met je baas kan grote, zelfs fatale, gevolgen hebben. Wie zich in de buurt van een weinig geliefde baas bevindt, zal zijn bloeddruk omhoog zien gaan. Werknemers die lang met zo’n baas moeten samenwerken hebben dan ook 30% meer kans om een hartziekte op te lopen.

Meer