Is de inflatiepiek bereikt?

Het was weer even slikken toen deze week bekend werd hoe hoog de inflatie is opgelopen. Een daling van de olieprijs en een voorzichtig herstel van de euro, zijn echter signalen dat de ergste inflatiepijn achter ons ligt.

Het is elke keer weer spannend als je de krant openslaat of een nieuwswebsite opent. Hoe hard dendert de koopkracht nu weer achteruit? Dinsdag was het weer even slikken, met het nieuws dat de inflatie in augustus volgens Statbel op 9,94 procent uitkwam. Daarmee is het record van 9,96 procent uit maart 1976 bijna geëvenaard. Gelukkig komen er de laatste tijd ook steeds meer signalen dat het leven niet volledig onbetaalbaar wordt.

Aardgas? Olie!

Het is bijvoorbeeld een gunstig teken dat de olieprijs de afgelopen weken een behoorlijke glijvlucht heeft ingezet. Eind augustus kostte een vat Brent-olie iets minder dan 95 dollar per vat. Na de eerste week van maart was dat nog ruim 120 dollar. Hoewel de krapte op de aardgasmarkt via hogere energieprijzen nu alle aandacht krijgt, werkt olie op aanzienlijk meer manieren door in de inflatiecijfers. Het is namelijk vooral een gevolg van de dure olie dat de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in juli 28 hoger lagen dan een jaar eerder. Maar ten opzichte van een maand eerder tekende zich voor het eerst in bijna twee jaar juist een kleine daling af. Op futurebeurzen prijzen handelaren in dat de olieprijs in de loop van volgend jaar daalt tot minder dan 90 dollar. 

Hoera: de spaarrente stijgt

Een ander signaal dat we waarschijnlijk de inflatietop hebben bereikt, is dat juist mensen zoals Knot het gevaar inzien van een hoge inflatie. De Europese Centrale Bank (ECB) lijkt van plan om in september de rente opnieuw met 50 of misschien zelfs met 75 basispunten te verhogen. Een hogere rente remt de economische groei af. Het wordt onder meer aantrekkelijker voor mensen om te sparen en lastiger voor bedrijven om geld te lenen voor nieuwe investeringen. Als er minder vraag is naar producten en diensten, zullen de prijzen minder snel stijgen. Een ander voordeel van een snel oplopende Europese rente is dat het aantrekkelijker wordt om vermogen aan te houden in euro’s in plaats van in andere valuta’s.

Duidelijk signaal van kapitaalmarkt

Dankzij een meer doortastende instelling van de ECB, is de vrije val van de euro ten opzichte van de dollar in ieder geval tijdelijk stilgevallen. De Europese munt is sinds dinsdag zelfs weer iets meer waard dan de Amerikaanse. Het belangrijkste signaal dat de inflatie gaat dalen, komt echter uit de obligatiewereld. Daar staat de rentevergoeding voor Nederlandse leningen met een looptijd van tien jaar nog altijd ruim onder het niveau van 2 procent. Beleggers zouden nooit genoegen nemen met die rente, als ze zouden denken dat de inflatie lange tijd rond een niveau van 10 procent blijft hangen. Alhoewel het maar afwachten is of de toon dan vrolijker is, moet het raar lopen als de hoge inflatie over twaalf maanden nog steeds volop in de schijnwerpers staat.


Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20