Is er sprake van goudkoorts bij de beleggers?

De oorlog in Oekraïne baart heel wat beleggers zorgen. Volgens de ING-beleggersbarometer ziet 60 procent van de beleggers de geopolitieke toestand in Oost-Europa verslechteren. Het komt dan ook als geen verrassing dat veel investeerders nu overwegen om goud te kopen.

Als we naar de beursindexen kijken, zien we dat die de oorlog in Oekraïne volledig hebben verwerkt. De Bel20 noteert momenteel op 4.190 punten. Dat is bijna een evenaring van de koers op 20 januari, ruim een maand voor de start van de oorlog in Oekraïne. Toch merkt ING op dat de beleggers de conflictsituatie in Oost-Europa zeker niet uit het oog zijn verloren.

Meer zelfs, de ING-beleggersbarometer geeft allesbehalve een positief beeld over de verwachtingen van de beleggers. Zowel de conjunctuurperspectieven als de beursverwachtingen zijn fors verslechterd en de risico-aversie neemt toe. Voor maart komt die barometer uit op 66 punten. Dat is een eind onder het neutrale niveau van 100 punten.

Onzekerheid en angst

De grootbank merkt op dat de neerwaartste beweging al was ingezet in de tweede helft van februari, maar het gemiddelde voor die maand kwam nog altijd op 89 punten uit. “De oorlog heeft duidelijk voor onzekerheid en angst gezorgd bij de Belgische beleggers. Amper 17 procent van de ondervraagden ziet het economisch klimaat in de komende drie maanden verbeteren, terwijl liefst 61 procent denkt dat de conjunctuur zal verslechteren”, klinkt het.

Volgens Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België, moeten we al teruggaan naar de start van de coronapandemie om dergelijke pessimistische conjunctuurverwachtingen te zien. “Ook de hoge inflatie speelt wellicht een rol in de bedrukte stemming van de beleggers. Zo zegt niet minder dan 45 procent van de beleggers dat de financiële toestand van zijn gezin verslechterd is, het hoogste cijfer sinds de start van de enquête in 2004”, voegt hij eraan toe.

Dat pessimisme sijpelt ook door naar de beursverwachtingen voor de komende drie maanden. Amper 19 procent van de beleggers ziet de beurs in die tijdspanne aantrekken. Tegenover deze kleine groep optimisten staan 58 procent beleggers die de beurs in de nabije toekomst terrein zien verliezen.

De beleggers staan in de huidige situatie ook niet te springen om risico’s te nemen. 46 procent van hen het nu niet zitten om in risicovolle sectoren te beleggen, terwijl 24 procent het juist wel opportuun vindt om dit te doen.

Goudkoorts

Het komt dan ook als geen verrassing dat in deze onzekere tijden heel wat beleggers overwegen om een deel van hun kapitaal in goud te beleggen. 46 procent van de beleggers denkt dat het nu een goed moment is om in goud te beleggen. Amper 14 procent is de tegenovergestelde mening toegedaan. 17 procent bezit naar eigen zeggen al goud.

Waarom doet goud het goed tijdens een crisissituatie? De goudprijs biedt historisch gezien over een langere periode enige bescherming tegen inflatie. Dat komt omdat er slechts een beperkte hoeveel goud in de wereld is. Veel beleggers zien het edelmetaal dan ook als een store of value (koopkrachtreserve).

Goud doet het minder goed in economisch goede tijden omdat de beleggers dan de voorkeur geven aan andere activa, zoals obligaties en aandelen. Dergelijke beleggingsproducten keren jaarlijks een vergoeding uit, zoals coupons en dividenden. Bij goud is dat niet het geval en is het rendement dus volledig afhankelijk van de waarde van de edelmetaal.

(lb)

Meer