Is een tekort aan fishsticks in de maak?

Duitse experts waarschuwen dat de toelevering van fishsticks aan de supermarkten in de nabije toekomst kan haperen door de uitzonderlijke combinatie van twee crisissen.

Fishsticks worden gemaakt door filets van de alaskakoolvis (alaska pollak) te paneren. In tegenstelling tot wat de naam suggereert, komt die koolvis niet alleen uit de Verenigde Staten. Een belangrijke producent van die koolvis voor de Europese markt is Rusland.

Visverwerkers in Duitsland houden hun hart vast voor een mogelijk Europees invoerverbod op Russische vis, zo meldt het nieuwsmedium Tagesschau, want meer dan 70 procent van de in Duitsland verwerkte koolvis is, rechtstreeks of via een omweg in China, afkomstig uit Rusland.

Zo’n invoerverbod op Russische vis geldt vooralsnog niet in Europa, maar wel al in de Verenigde Staten. In het Europese sanctiepakket van april wordt alleen de invoer van schaaldieren en kaviaar verboden. De Duitse visindustrie vreest echter dat bij een uitbreiding van de sancties tegen Rusland vis – en meer bepaald koolvis – wél op de verboden lijst zal komen te staan. Dat zou de prijzen de hoogte injagen en tot schaarste aan het hoofdingrediënt voor fishsticks leiden.

MSC-certificaat

“Een invoerverbod – of zelfs een drastische verhoging van de invoerrechten op Russische vis, zoals in het Verenigd Koninkrijk is gebeurd – zou aanzienlijke gevolgen hebben voor het aanbod en de prijzen van de producten én voor de werkgelegenheid in de Duitse visverwerkende industrie”, waarschuwen de visserij-experten van het Thünen Institut.

Het onderzoekscentrum ziet nog een bijkomend probleem: de geopolitieke spanningen kunnen het moeilijker maken om na te gaan of de Russische visvangst voldoet aan de normen van het duurzaamheidscertificaat MSC. Daardoor kan de Russische visserij na één jaar het label, dat onder meer door het fishsticks-merk Iglo vereist wordt, verliezen.

Probleem 2: de aanvoer uit China

Niet iedereen in de visindustrie maakt zich even grote zorgen om een mogelijk invoerverbod op Russische koolvis, die doorgaans eerst in China gefileerd wordt en daarna per container naar Europa verscheept wordt. Business Insider wees erop dat het Amerikaanse invoerverbod makkelijk omzeild kon worden door de fishsticks volledig in China te laten maken, waardoor het technisch gezien niet meer om een Russisch product ging.

Maar dan moet de toelevering uit China natuurlijk wel vlot verlopen. Wat betreft de diepgevroren Russische koolvisfilets, zijn daar echter grote problemen mee, zeggen de Duitse visverwerkers. De recente coronalockdowns in China, die ook de havenstad Shanghai troffen, hebben het herstel van de wereldwijd containertrafiek weer achteruitgeslagen. Een grote fabriek voor Iglo in Bremerhaven heeft, bij gebrek aan verwerkte Russische vis uit China, noodgedwongen de productie moeten terugschroeven, weet Tagesschau.

Het zijn daardoor onzekere tijden voor de Duitse fishsticks-fabrieken en bij uitbreiding de hele Europese visverwerkende industrie. Ze moeten bidden dat ze van het worst-case scenario – een invoerverbod op Russische vis én een haperende toeleveringsketen uit China op hetzelfde moment – gespaard zullen blijven.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.