Is de BBC ‘een dinosaurus in het Netflix-tijdperk’?

De Britse premier Boris Johnson wil van zijn verkiezingsoverwinning gebruik maken om een aantal instellingen te hervormen. Eén daarvan is de Britse openbare omroep BBC. 

Volgens de Britse Conservatieven moeten mensen niet langer beboet worden indien ze hun kijk- en luistergeld niet betalen. 26 miljoen Britse gezinnen betalen jaarlijks 157,5 pond (185 euro) voor hun openbare zender, die daarmee 3,7 miljard pond op zijn rekening mag bijschrijven. 75-plussers kijken gratis. In 2018 kregen 121.000 Britten een boete van gemiddeld 176 pond voor wanbetaling. 

Indien de Tory’s hun slag thuishalen dreigt de BBC in 2027 zijn financiering kwijt te spelen, wanneer het huidige media-akkoord vervalt.

Voor minister van Cultuur, barones Nicky Morgan, is de BBC aangeschoten wild. Woensdag gaf ze een speech met betrekking tot de toekomst van de Britse media. Daarin zei ze ‘dat de openbare omroep het lot wacht van de ten grave gedragen videoketen Blockbuster, indien ze zich niet aan het nieuwe medialandschap aanpast.’ De premier denkt daar ongeveer hetzelfde over. Johnson zelf schreef in 2012 nog dat ‘indien we de BBC niet kunnen veranderen, kunnen we ook het land niet veranderen’.

De Britten zelf zijn verdeeld over de zaak. Sommigen denken dat Johnson de spelregels wil wijzigen voor politiek gewin. Ze wijzen op het brede aanbod van de zender. Ook de reputatie en de invloed die de BBC geniet in de rest van de wereld mag niet worden onderschat.

Irrelevant, vooral bij jongeren

Volgens de tabloidkrant The Sun had kijk-en luistergeld zin in 1946, maar is de BBC vandaag verworden tot ‘een dinosaurus in het Netflix-tijdperk’. De zender is volgens de populaire krant ‘irrelevant voor velen en vooral voor jongeren, die enkel YouTube kijken om zich te informeren’. De krant pleit voor een fel afgeslankte BBC, met enkel focus op kwaliteitsradio- en tv.

The Guardian laat een gans ander geluid horen. ‘Beweren dat Netflix de toekomst is en de BBC het verleden is gewoon onwaar. Om miljoenen kijkers te verleiden heeft Netflix miljarden schulden gemaakt. Universele dienstverlening vergt universele financiering. De alternatieven zijn minder programma’s of minder kijkers.’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.