“Is AI het nieuwe crypto?”, zo vragen de beleggingsstrategen van Saxo zich af in een zopas verschenen rapport. Net als de analisten bij vermogensbeheerder Schroders trekken ze de parallel met de Californische goudrush in de negentiende eeuw.
De kwestie: We worden vrijwel dagelijks overstelpt met aankondigingen rond artificiële intelligentie (AI). Zitten we nog volop in de opwaartse fase van de hypecyclus, of barst binnenkort de bubbel en blijken de concrete toepassingen toch niet zo baanbrekend als gedacht?
De parallel: Volgens de beursexperts bij Saxo heeft de AI-koorts bij de speculatieve beleggers hun vroegere lieveling, crypto, helemaal weggedrukt. Ze zien een opmerkelijke gelijkenis: het eenrichtingsverkeer van kapitaal, dat momenteel naar alles wat met AI te maken heeft aan het stromen is.
- “In de afgelopen jaren heeft de cryptomarkt twee van dit soort eenrichtingsstraten gekend voordat de kapitaalpools leegstroomden, waardoor de bubbels barstten. Deze zeepbellen deden zich voor in 2017 en 2021, toen de waarde van Bitcoin, Ethereum en verschillende andere cryptocurrencies omhoogschoten, om het jaar daarop met wel 90 procent te kelderen”, schrijft analist Mads Eberhardt.
- En verder: “Niet alleen stegen de prijzen, ook konden cryptoprojecten en -bedrijven tijdens de bubbels zo makkelijk geld ophalen, omdat iedereen mee wilde doen – maar plotseling leek het niemand meer te interesseren, waardoor er nog maar een paar geïnteresseerden in crypto overbleven.”
GPU
De huidige situatie: Aan tanend gebrek voor AI is alvast nog niets te merken. Vermogensbeheerder Schroders vergelijkt het enthousiasme met de goudrush. “De beleggers springen weer massaal op de trein richting Silicon Valley en belonen pionierende AI-bedrijven zoals Nvidia, Google en Microsoft, die als eersten hebben geprofiteerd. De beleggers zijn nu op zoek naar de volgende bedrijven die van de AI-mania profiteren.”
- Saxo vraagt zich daarbij wel af of beleggers niet te hard van stapel gelopen zijn als het om Nvidia, de koning van de GPU (graphics processing units), de processoren die cruciaal zijn voor generatieve AI, die steeds maar nieuwe content creëert. Nvidia sprong recentelijk boven de grens van 1.000 miljard dollar beurswaarde.
- “De toename van 750 miljard dollar ten opzichte van de 250 miljard dollar marktkapitalisatie van Nvidia minder dan 12 maanden geleden is een duidelijke herinnering dat AI een speculatieve markt is, waarbij de verbeeldingskracht van beleggers hen ervan heeft overtuigd dat er iets echt groots in het verschiet ligt”, schrijft Saxo.
De volgende beurslievelingen:
- Saxo en Schroders stippen elk afzonderlijk aan dat bij hypes het beste beleggingsidee vaak is om in de achterliggende infrastructuur, eerder dan in de technologie zelf, te investeren. Nvidia is daar het beste voorbeeld van.
- Schroders voorspelt waar de volgende kansen leggen: bij datacenters. “Het is duidelijk dat Nvidia’s GPU’s volledig afhankelijk zijn van hoogwaardige, beveiligde en stabiele datacenteromgevingen”, voorspelt analist Ben Forster. “Ze zullen een belangrijke rol spelen bij het leveren van nieuwe AI-tools aan consumenten en bedrijven.”
Onhoudbare goudrush? Saxo vergelijkt de huidige hype rond Nvidia met die rond Coinbase tijdens de cryptopiek.
- “In de crypto-rush van 2021 profiteerde Coinbase zwaar door pikhouwelen en scheppen te verkopen door cryptohandel te faciliteren, vergelijkbaar met Nvidia nu. Na verloop van tijd barstte de cryptobubbel, waardoor de inkomsten van Coinbase aanzienlijk daalden en de aandelenkoers in één jaar tijd met wel 90 procent daalde”, schrijft Eberhardt.
- Het is niet dat Saxo geen toekomst ziet in crypto en AI. Maar zijn strategen manen wel aan tot kalmte. “We moeten erkennen dat zowel crypto als AI nog een brede implementatie over de hele wereld moet meemaken en op dit moment slechts een beperkte waardecreatie laten zien.”