Iran: “Wij hebben de volledige controle over de Perzische Golf”

“Iran heeft nu de volledige controle over de Perzische Golf en de Amerikaanse zeemacht heeft daar niets te zoeken.” Dat heeft generaal Alireza Tangsiri, de chef zeemacht van de Iraanse Revolutionaire Garde, maandag gezegd tegenover het Iraanse persagentschap Tasnim. 

De uitspraken van Tsangiri versterken geruchten als zou Teheran militaire actie kunnen ondernemen in de Perzische Golf. Op die manier zou de Islamitische Republiek olietankers blokkeren van andere regionale producenten. Dat zou dan een vergelding zijn voor de economische sancties waarmee de Verenigde Staten de Iraanse economie willen platleggen, door de export van olie vanuit Iran tot nul te herleiden. Die sancties gaan op 4 november in en zijn het gevolg van de terugtrekking door de Amerikaanse president Donald Trump uit het nucleaire akkoord eerder dit jaar.

Iraanse economie al aan de rand van de afgrond

Trump wil op die manier Iran op de knieën dwingen om zo een nieuw, maar strenger nucleair akkoord af te dwingen. Daar is hij tot nog toe al aardig in geslaagd. De psychologische effecten van de sancties laten zich in het land van de ayatollahs al goed voelen. Iran bevindt zich ondertussen aan rand van de economische afgrond.

De Verenigde Staten hebben een vloot present in de Perzische Golf die de routes van olietankers moet beschermen.


© Public Domain

Straat van Hormuz is een cruciale passage

Volgens Tangsiri heeft Iran nu de volledige controle over zowel de Golf als over de Straat van Hormuz. Deze laatste vormt een belangrijke passage bij de uitvoer van petroleum uit de Golflanden. Op zijn smalste punt heeft de Straat van Hormuz een breedte van 34 mijl (54 km). Elke dag passeren daar 15,5 miljoen vaten ruwe olie, wat neerkomt op 33% van de wereldwijde olietransporten via de zee en 20% van de olietransporten wereldwijd. Het gaat om 15 olietankers per dag, in beide richtingen. Iran heeft al  meermaals met acties in de regio gedreigd.

Die olie is voornamelijk afkomstig uit Iran, Irak, Koeweit en Saudi-Arabië. Mocht Iran er in slagen de Straat van Hormuz af te sluiten, dan zijn de gevolgen voor de wereld niet te overzien. Pijplijnen naar de Rode Zee en de Middellandse Zee bestaan, maar hebben bijlange niet de capaciteit om de gevolgen van een blokkade volledig op te vangen.

“Er is geen enkele nood aan de aanwezigheid van vreemden”

“Wij kunnen de veiligheid van de Perzische Gulf verzekeren en er is geen enkele nood aan de aanwezigheid van vreemden zoals de VS en de landen die hier niet thuis zijn,” zei Tangsiri nog.

Vorige maand had ayatollah Ali Khamenei de opperste leider in Iran, al gezegd dat hij de idee steunt dat indien Iran geen olie meer mag uitvoeren, geen enkel ander land in de Golf dat nog mag.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.