Iran versterkt maritieme connecties met China

In de Iraanse zeehaven Chabahar is een eerste containerschip uit China gearriveerd. Daarmee heeft Chabahar de eerste directe maritieme verbinding met China tot stand gebracht. Dat heeft het Iraanse persbureau Tashim aangekondigd. Opgemerkt wordt dat de haven een belangrijke draaischijf kan worden voor de handel tussen de twee landen.

Waarom is dit belangrijk?

Chabahar is gelegen in de Golf van Oman en is de enige Iraanse haven die toegang biedt tot de oceaan. Op die manier is de haven voor Iran zowel politiek als economisch van groot belang. De Iraanse regering heeft dan ook belangrijke investeringen gedaan in de ontwikkeling van de haven.

Een verbeterde verbinding: Amir Moghadam, chief executive van de Chabahar Free Zone Organization, beklemtoont het belang van de nieuwe maritieme verbinding.

 • Schepen met goederen uit China dienden in Iran vroeger hun vracht te lossen in de haven van Bandar Abbas, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Hormozgan.
  • “Vervolgens diende de cargo op kleinere schepen te worden geladen om naar de haven van Chabahar in de Iraanse provincie provincie Sistan-Balochistan over te brengen.”
 • “De realisatie van de rechtstreekse maritieme verbinding tussen China en Chabahar zorgt ervoor dat goederen tien dagen sneller op hun plaats van bestemming kunnen worden afgeleverd”, betoogde Moghadam.
  • “Bovendien worden ook de kosten voor het laden en lossen van een container met 400 dollar verlaagd.”
 • De haven Chabahar, gelegen in de provincie Sistan-Balochistan, is een cruciale draaischijf om de maritieme handel van Iran sterker te laten groeien en betekent ook voor de bredere regio een belangrijk handelsknooppunt.
  • De Iraanse haven, die over tien aanlegplaatsen voor containerschepen beschikt, ligt ongeveer 120 kilometer ten zuidwesten van de Pakistaanse provincie Balochistan, waar zich de haven van Gwadar, die door China is gefinancierd, bevindt.

Samenwerkingsovereenkomst: Bijna zeven jaar geleden ondertekenden India, Iran en Afghanistan rond het strategisch gelegen Chabahar een trilaterale overeenkomst.

 • Chabahar moest er daarbij voor zorgen dat India gemakkelijker toegang zou krijgen tot Iran en Centraal-Azië.
  • In het kader van die samenwerking besliste India onder meer om in Chabahar moderne infrastructuur voor het laden en lossen van goederen – waaronder een aantal mobiele havenkranen – te installeren en exploiteren.
 • Iran gaat gebukt onder economische sancties van de Verenigde Staten. Het land zoekt dan ook elders economische en militaire bondgenoten.
  • In het kader van die collaboratie vormen de Iraanse havens cruciale toegangspoorten voor de import en export van goederen.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20