Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 21 SEP

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Iran: “Situatie in Midden-Oosten vereist toenadering tot Rusland”

Logo Business AM
Economie

14/06/2019 | Dominique Dewitte | 5 min leestijd

De Amerikaanse president Trump bevestigt dat Iran volgens zijn inlichtingendiensten achter de explosies zit die donderdagochtend twee olietankers hebben beschadigd in de Golf van Oman. De Iraanse president Hassan Rouhani geeft ondertussen aan toenadering te zullen zoeken tot Rusland, ‘omdat de VS een ernstige bedreiging voor de globale en regionale stabiliteit zijn geworden’.

In de Golf van Oman, net ten zuiden van de ingang tot de Straat van Hormuz, zijn donderdagochtend twee olietankers aangevallen. Het gaat om een Japans en een Noors schip. Nadat er eerst verwarring heerste omtrent de daders van de aanslag, liet de Amerikaanse president Trump daar vrijdag in een interview met Fox News nog weinig twijfel over bestaan.

“Iran heeft het gedaan en we weten dat omdat we de boot zien. Ik denk dat een van de kleefmijnen niet is ontploft. Over de ganse zaak staat trouwens in grote letters ‘Iran’ geschreven. Het is een natie van terreur. Ze zijn veel veranderd sinds ik president ben. Ik kan je verzekeren dat ze niet te stoppen waren, maar dat ze nu dik, dik in de problemen zitten.”

Video doet twijfels rijzen

De VS gaven eerder op de dag een video vrij. Daarop is te zien hoe een patrouilleboot van de Iraanse zeemacht naast de olietanker komt te liggen. Daarna wordt iets van het schip weggehaald. De Amerikaanse Central Command maakt zich sterk dat het om een kleefmijn gaat. Die zou met magneten op het schip zijn geplaatst.  Volgens Amerikaanse militaire functionarissen wilden de Iraniërs zo bewijsmateriaal weghalen. Maar de eigenaar van een van beide schepen hecht weinig geloof aan een scenario waarbij kleefmijnen zouden zijn gebruikt. Zijn bemanningsleden zouden kort voor de aanslag wel degelijk objecten in de lucht hebben zien vliegen. Ook bevindt de schade aan het schip zich boven de waterlijn, niet er onder. Hij noemde de aantijgingen ‘vals’.

‘Iranfobie’

Ook Iran ontkent elke betrokkenheid en ziet in Trumps verklaringen weinig meer dan een zoveelste bewijs van zijn ‘Iranofobie’. Volgens de Iraanse missie bij de VN  ‘zijn de economische oorlog en het terrorisme van de VS tegen het Iraanse volk en hun enorme militaire aanwezigheid in de regio de belangrijkste bron van onveiligheid en instabiliteit in de Perzische Golf’.

In een reactie zegt ook de Iraanse president Rouhani dat “de VS nu al twee jaar lang een ernstige bedreiging voor de stabiliteit in de regio en de wereld vormen, door alle internationale regels aan hun laars te lappen.” Volgens hem vereist de situatie in het Midden-Oosten daarom een toenadering tussen Moskou en Teheran.

Ondertussen heeft ook de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman Iran beschuldigd van de aanval. In een interview met de krant Asharq al-Awsat, verklaarde de prins geen oorlog te willen in de regio. Hij voegde er wel aan toe dat ‘Saudi-Arabië niet zal twijfelen om te reageren op elke bedreiging tegen onze bevolking, onze soevereiniteit, onze territoriale integriteit et onze vitale belangen’.

Oliemarkten blijven rustig

De oliemarkten reageren ondertussen vrij rustig op de toenemende spanningen in het Midden-Oosten. De olieprijs bleef vrijdag, ondanks de uitwisseling van hatelijkheden tussen Washington en Teheran, nagenoeg onveranderd. Insiders wijten dat aan de toenemende kans op een globale recessie. Ook de bereidheid van Saoedi-Arabië en andere Golfstaten om elk tekort te compenseren speelt hier een rol. Die zouden door hun productie op te voeren inspelen op de opgedreven productie in de VS.


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  31.022.864
 • Aantal
  doden
  960.634
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  102.295
 • Aantal
  doden
  9.948
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks