De wereldmachten zitten opnieuw rond de tafel met Iran om een nucleaire deal te bespreken. Het West-Aziatische land vraagt daarbij om alle opgelegde sancties (door de VS) stop te zetten. “Alleen dan kunnen we tot een echte overeenkomst komen”, zei Hossein Amirabdollahian, de Iraanse minister van Buitenlandse zaken, in een persverklaring.
De onderhandelingen tussen Iran en de zes grootmachten (China, Rusland, Duitsland, het VK, de VS en de EU) zijn gestart. De VS nemen weliswaar indirect deel aan de onderhandelingen. De Amerikaanse president Joe Biden wil hoe dan ook opnieuw toetreden tot het nucleaire akkoord waar zijn voorganger Donald Trump zich uit terugtrok. In het akkoord van 2015 staat dat Iran zijn nucleaire capaciteit inperkt in ruil voor het opheffen van sancties.
Afspraken uit 2015
Nadat Trump in 2018 uit het akkoord stapte, voerden de Verenigde Staten opnieuw strengere sancties in. Uit schrik om getroffen te worden door Amerikaanse sancties, trokken veel Europese landen hun zaken terug uit Iran, waardoor de relaties toch verzuurd raakten en Iran duidelijk maakte niet langer de afspraken in het akkoord te volgen.
De zeven landen gaan nu in Wenen opnieuw onderhandelen over de gemaakte afspraken uit 2015. “De regering heeft haar bereidheid en ernst getoond door een belangrijke delegatie te sturen die bij iedereen bekend is. Als de andere partij dezelfde bereidheid toont, zijn we op de goede weg om tot een akkoord te komen”, liet Saïd Khatibzadeh, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, weten.
Opheffing Amerikaanse sancties
In een persverklaring liet de Iraanse minister van Buitenlandse zaken wel weten dat een opheffing van de Amerikaanse sancties cruciaal is om tot een akkoord te komen. “De Verenigde Staten begrijpen nog steeds niet goed dat er geen manier is om terug te keren naar de overeenkomst zonder verifieerbare en effectieve opheffing van alle sancties die na het vertrek van de VS aan de Iraanse natie zijn opgelegd”, aldus Amirabdollahian.
“Een nieuwe toetreding van de VS tot het akkoord zou nutteloos zijn zonder garanties dat het verleden zich niet herhaalt”, vervolgde de minister. “Deze opportuniteit is geen raam dat onbeperkt open blijft staan.”
De woordvoerder van de ministerie verwoordde het zo: “Als de Verenigde Staten naar Wenen komen om de impasse te doorbreken en de problemen op te lossen waarover we in de vorige besprekingsrondes niet overeen kwamen, dan zal de dialoog makkelijker verlopen.”
(jvdh)