Hoeveel olie kan Iran aan Europa leveren als nucleaire deal wordt bereikt?

Nu het erop lijkt dat er binnen de kortste keren mogelijk een akkoord kan worden bereikt over de heropstart van de Iraanse nucleaire deal, begint de hoop toe te nemen dat het land terug meer olie op de internationale markt kan brengen. Iran bezit immers miljoenen vaten die klaar zijn om geëxporteerd te worden.

Om hoeveel olie het precies gaat, is niet exact bekend, hoewel een aantal firma’s schattingen hebben gemaakt. Volgens datafirma Vortexa zou het land momenteel zo’n 60 tot 70 miljoen vaten bezitten. Die zouden opgeslagen zijn op boten in de Perzische Golf, maar ook in de buurt van Singapore en China zouden schepen ronddobberen. 

Andere bedrijven denken dat het zelfs nog meer dan dat heeft. Volgens data van Kpler, een firma die de routes van schepen opvolgt, zou Iran maar liefst 93 miljoen vaten ruwe olie en condensaat bezitten. Daarbovenop zouden er zich kleinere volumes bevinden in reservoirs op het vasteland. 

Nucleaire deal

Dat een deal wordt bereikt, is dus van groot belang voor voornamelijk Europa, maar ook voor andere afzetmarkten zoals Azië. Europa bevindt zich momenteel in een energiecrisis, die vanaf december nog eens verergerd zou kunnen worden wanneer het een embargo invoert op Russische olie. Het continent is op vlak van energie sterk afhankelijk van Rusland en is nu koortsachtig op zoek naar alternatieve bronnen.

Iran zou wel eens de redder in nood kunnen zijn. Momenteel exporteert het land zo’n miljoen vaten per dag, een stuk minder dan toen het nog partij was van de nucleaire deal. Dat was een akkoord dat door de VS, Iran en een aantal andere landen was ondertekend in 2015, waarbij internationale sancties tegen het land werden opgeheven in ruil voor een beperking van het nucleaire programma. Na de ondertekening verdubbelde de olie-export uit het land naar zo’n twee miljoen vaten per dag. 

In 2018 trok toenmalig Amerikaans president Donald Trump zich echter eenzijdig terug uit de deal, waarna die in elkaar stortte. Sindsdien kan het land terug een stuk minder olie op de internationale markt brengen. In 2021 werden gesprekken opnieuw opgestart om de deal alsnog terug leven in te blazen. De voorbije weken lijkt het er zelfs op dat een nieuwe deal binnenkort kan worden bereikt, hoewel sommige analisten verwachten dat het nog tot 2023 kan duren.

China nu grootste afnemer

In 2017, toen de deal nog bestond, importeerde Europa maar liefst 748.000 vaten Iraanse olie per dag. Dat aantal daalde fors in 2018, naar 528.000 vaten per dag. Azië importeerde tijdens diezelfde periode meer dan een miljoen vaten per dag uit Iran. 

Sinds het in elkaar storten van de nucleaire deal, is de export naar Europa echter grotendeels gestopt. China is nu veruit de grootste afnemer van Iraanse olie. Bedrijven uit veel westerse landen, die bang waren dat zaken doen met Iran hen Amerikaanse sancties kon opleveren, stopten grotendeels met de import. Nu een deal dichterbij komt, zou dat echter kunnen veranderen. 

Nadat de bestaande Iraanse voorraad op de markt komt, is het land ook van plan om de productie terug op te schalen. Volgens Goldman Sachs zou dat proces vanaf volgend jaar kunnen beginnen. De investeringsreus is echter sceptisch en denkt niet dat er in de nabije toekomst een akkoord zal worden bereikt.

(ns)

Meer