Iraanse olieactiviteiten onder de loep: tankers teruggetrokken bij regionale spanningen


Key takeaways

  • Uit berichten blijkt dat een groot aantal tankers is vertrokken van het eiland Kharg, de belangrijkste olie-exportterminal van Iran.
  • Vessel-tracking services speculeren dat de National Iranian Tanker Company (NITC) preventieve maatregelen neemt in afwachting van een mogelijke staking.
  • De terugtrekking van tankercapaciteit van Kharg Island suggereert dat Iran zich mogelijk voorbereidt op een mogelijke Israëlische aanval op zijn energie-infrastructuur.

Recente satellietbeelden en traceergegevens van tankers laten een belangrijke verschuiving zien in de Iraanse olieactiviteiten. Uit rapporten blijkt dat talloze tankers zijn vertrokken van het eiland Kharg, de belangrijkste olie-exportterminal van Iran die verantwoordelijk is voor ongeveer 90 procent van de export van ruwe olie. Deze uittocht heeft bezorgdheid gewekt over een op handen zijnde Israëlische aanval op de vitale Iraanse energie-infrastructuur.

Scheepsvolgdiensten, waaronder TankerTrackers.com, hebben deze ongewone beweging waargenomen en speculeren dat de National Iranian Tanker Company (NITC) preventieve maatregelen neemt in afwachting van een mogelijke aanval. Terwijl het laden van olie op Kharg Island doorgaat, is alle beschikbare tankercapaciteit uit de ankerplaats teruggetrokken. Deze ongekende gebeurtenis roept vergelijkingen op met de sanctieperiode van 2018.

Tanker terugtrekking en regionale spanningen

Op beelden die twee weken geleden werden vastgelegd door de Copernicus Sentinel-1-missie van het Europees Ruimteagentschap was een aanzienlijk aantal VLCC’s (Very Large Crude Carriers) te zien in de buurt van Kharg Island. Recentere satellietbeelden, genomen op 3 oktober, tonen echter een afwezigheid van tankers rond de meest cruciale olie-exportterminal van Iran.

Invloed op en voorbereidingen voor de wereldmarkt

Het verdwijnen van de tankercapaciteit van Kharg Island wijst er sterk op dat Iran zich mogelijk voorbereidt op een mogelijke Israëlische aanval op zijn energie-infrastructuur. Deze ontwikkeling valt samen met verhoogde spanningen in het Midden-Oosten na een Iraanse raketaanval op Israël eerder deze week. De wereldwijde oliemarkt houdt de situatie nauwlettend in de gaten en de olieprijzen zijn vrijdag met 1,5 procent gestegen, goed voor een aanzienlijke wekelijkse winst te midden van hernieuwde regionale conflicten.

Regionale reservecapaciteit en olieprijsvoorspellingen

De meeste analisten zijn het erover eens dat de reserveproductiecapaciteit van de OPEC, die voornamelijk in handen is van Saoedi-Arabië en de VAE, voldoende zou zijn om een mogelijk aanbodtekort van Iran te compenseren. Een grotere verstoring van de olieaanvoer uit het Midden-Oosten zou echter kunnen leiden tot olieprijzen die de driedubbele cijfers overschrijden. Desondanks schatten experts de kans op aanvallen op de olie-infrastructuur van andere regionale producenten of de sluiting van de Straat van Hormuz momenteel relatief laag in.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.