De Venezolaanse leider Nicolas Maduro en de president van Iran, Ebrahim Raisi, hebben zaterdag een 20-jarige samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Een dag eerder prees Maduro het Iraanse regime voor het sturen van broodnodige brandstof naar Venezuela, ondanks de geldende Amerikaanse sancties.
“Teheran’s levering van olie aan Caracas was een grote hulp voor het Venezolaanse volk”, zei Maduro op vrijdag in Iran.
Maduro’s eerste bezoek aan Iran komt te midden van spanningen in het Midden-Oosten over het nog altijd niet gesloten nucleaire akkoord tussen Iran en de Verenigde Staten. Volgens Iran is een akkoord op handen, maar de regering-Biden ontkent dit. De sancties van de VS en de stijgende voedselprijzen wereldwijd verstikken de Iraanse economie, waardoor de regering en de bevolking nog meer onder druk komen te staan.
20-jarige overeenkomst
President Maduro, uitgenodigd door de Iraanse leider Ebrahim Raisi, werd door een hoge politieke delegatie uit Venezuela vergezeld bij zijn bezoek aan Iran. Venezuela gaat net als Iran gebukt onder zware Amerikaanse sancties.
Voor het oog van de camera’s ondertekenden de twee leiders een 20-jarige overeenkomst om de banden in de olie-industrie, het leger en de economie verder uit te breiden.
Maduro zei dat Venezuela en Iran verenigd zijn door “een gemeenschappelijke visie” op internationale kwesties en omdat beiden slachtoffer zijn van dwangmaatregelen van de VS en zijn bondgenoten. Daarnaast kondigde hij aan dat directe vluchten tussen Teheran en Caracas volgende maand van start gaan.
Raisi prees op zijn beurt Maduro als een leider “die een beleid van strijd tegen het imperialisme heeft getoond en een goede positie heeft bereikt door sancties en bedreigingen te overwinnen”.
Venezuela is niet welkom vanwege “gebrek aan democratische ruimte”
Eerder deze week hield Maduro ook Algerije en Turkije aan in zijn reis door Eurazië. Turkije is een van de weinige plaatsen in de wereld – naast Rusland en Iran – waar Maduro welkom is. De Venezolaanse president was immers niet uitgenodigd op de Summit of the Americas, dat eerder deze week in de Amerikaanse stad Los Angeles werd gehouden. Venezuela was samen met Cuba en Nicaragua niet welkom, vanwege het “gebrek aan democratische ruimte” en de mensenrechtensituatie de landen.
“We geloven niet dat dictators uitgenodigd moeten worden en de president zal bij zijn principes blijven”, aldus Karine Jean-Pierre in een verklaring. De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador reageerde op dat nieuws door de bijeenkomst in Los Angeles te boycotten.
Door de toenemende spanningen met het Westen is Iran begonnen met het verwijderen van 27 bewakingscamera’s van verschillende nucleaire sites in het hele land. Dat vermeldt het hoofd van de atoomwaakhond van de VN op donderdag, een dag nadat Teheran door de raad van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie veroordeeld werd, omdat het geen “geloofwaardige informatie” had verstrekt over vervaardigd nucleair materiaal, dat was gevonden op drie niet vooraf aangegeven plaatsen in het land.