Kan China een nieuw internationaal nucleair akkoord met Iran bekomen?

China stelt zich constructief op en vraagt de andere wereldmachten om de onderhandelingen voor een Iraanse nucleaire deal herop te starten.

Waarom is dit belangrijk?

Kernwapens zijn een van de grootste gevaren voor de wereld. Hoe meer staten die bezitten, hoe gevaarlijker de situatie kan worden als een geopolitiek conflict escaleert. Daarom ijveren veel landen ervoor dat staten deze niet ontwikkelen. Iran, een autoritair en onvoorspelbaar regime, wil ook kernwapens. China pleit er nu voor om internationaal collectief alsnog een akkoord uit te werken waardoor Iran het nucleaire programma laat varen.

In het nieuws: Het was voor het eerst in 20 jaar dat een Iraanse president China bezocht.

  • De Chinese president Xi Jinping beloofde tijdens de ontmoeting met Iraans president Ebrahim Raisi dat hij zich zou inzetten om de handel met Iran te ondersteunen en met de andere grootmachten in de wereld zou proberen om een nucleair akkoord nieuw leven in te blazen. Dat meldt de Financial Times.
  • In 2021 sloten beide landen al een bilateraal akkoord om meer samen te werken, maar dat leverde nog n
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer