Key takeaways
- Washington stelt voor om de Iraanse voorraad verrijkt uranium naar een derde land te verplaatsen.
- Iran is tegen deze verhuizing en staat erop de controle over zijn voorraad te behouden onder streng toezicht van het IAEA.
- Teheran ziet het behoud van de controle over zijn verrijkt uranium als een bescherming tegen mogelijke toekomstige terugtrekking van de VS uit een overeenkomst.
De lopende besprekingen tussen de VS en Iran over het nucleaire programma van Teheran zijn op een belangrijke hindernis gestuit: de verplaatsing van de Iraanse voorraad verrijkt uranium. Washington stelt voor om deze voorraad te verplaatsen naar een derde land, mogelijk Rusland, als onderdeel van haar strategie om de nucleaire capaciteiten van Iran te beperken. Iran verzet zich hier echter tegen en dringt erop aan dat de voorraad binnen de landsgrenzen blijft, onder streng toezicht van het IAEA.
Iran in dubio
Teheran ziet het behoud van de controle over zijn verrijkt uranium als een bescherming tegen mogelijke toekomstige terugtrekking van de VS uit een overeenkomst, waarbij het verwijst naar de terugtrekking in 2018 van Donald Trump uit de nucleaire overeenkomst van 2015. Iran voert aan dat als het gedwongen wordt om afstand te doen van zijn voorraad en de VS vervolgens de overeenkomst niet nakomt, het een aanzienlijke tegenslag te verwerken zou krijgen in zijn verrijkingsprogramma, waardoor Iran effectief gestraft zou worden voor acties van de VS.
Volgend gesprek in Rome
Hoewel de eerste besprekingen in Muscat, Oman grotendeels indirect waren, vonden er ook directe ontmoetingen plaats tussen de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi en de speciale gezant van de VS, Steve Witkoff. De volgende gespreksronde zal worden georganiseerd door de Italiaanse premier Giorgia Meloni in Rome, een zet die wordt gezien als een poging van Trump om de banden met Italië aan te halen en de traditionele Europese spelers (Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk), die sterk betrokken waren bij de nucleaire onderhandelingen van 2015, mogelijk op een zijspoor te zetten.
Senaat wil hardere houding van Trump
Trump heeft er met name voor gekozen om andere controversiële kwesties uit te sluiten van de huidige onderhandelingen, zoals de regionale invloed van Iran en vermeende inmenging in buurlanden. Deze beslissing heeft kritiek uitgelokt van zowel Israël als van sommigen in Washington die een hardere houding tegen Iran voorstaan. De vraag blijft of de VS garanties zullen vragen aan Iran met betrekking tot zijn regionale activiteiten, en hoe Iran op dergelijke verzoeken zal reageren, gezien zijn eigen bezorgdheid over de Israëlische acties in de regio.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!