James Skea, het kersverse hoofd van de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC), de klimaatorganisatie van de VN, heeft investeerders in fossiele brandstoffen gewaarschuwd dat de energietransitie hen 1 tot 4 biljoen dollar kan kosten.
In het nieuws: Skea heeft het tegen CNBC over een “koolstofbubbel”, die op het punt staat te barsten.
- Volgens de IPCC-topman moet de wereld zo snel mogelijk actie ondernemen om de klimaatverandering tegen te gaan. Daarbij hoort ook een forse afbouw van fossiele brandstoffen.
- Skea waarschuwde dat investeerders die nu blijven inzetten op fossiele brandstoffen het risico lopen om 1 tot 4 biljoen dollar te verliezen. Hoewel het IPCC-hoofd toegeeft dat het onvermijdelijk is dat fossiele brandstoffen, vooral aardgas, tegen het midden van de eeuw nog gebruikt zullen worden, zei hij dat 80 procent van bestaande steenkool-, 50 procent van aardgas- en 30 procent van de oliereserves in de grond moeten blijven als de wereld zijn klimaatdoelstellingen wil halen.
- Maar veel energiebedrijven, zoals Shell, BP en TotalEnergies, hebben net besloten om meer te investeren in de olie- en gaswinning, niet minder. Zij beweren dat dit nodig is om een energiecrisis te voorkomen. Uit een rapport van Thomson Reuters eerder dit jaar blijkt dat de vraag naar fossiele brandstoffen niet enkel in het Westen hoog blijft, maar vooral toeneemt in de opkomende economieën van de wereld.
- Dat landen fossiele brandstoffen nodig hebben om hun levensstandaard te behouden of verbeteren doet er weinig toe, voor Skea. “Er is een zeer ambitieuze transformerende actie nodig”, klinkt het. Hoe langer overheden actie uitstellen, hoe groter de schade in de toekomst zal zijn, zegt hij.
Het klimaatakkoord van Parijs
Samengevat: Het IPCC en Skea pleiten voor een harde reductie van fossiele brandstoffen om de doelstellingen van Parijs te behalen.
- Volgens die internationale doelstellingen, die in 2015 werden overeengekomen op de klimaatconferentie van Parijs, moet de wereld de wereldwijde opwarming beperken tot maximaal 2 graden Celsius.
- Maar het akkoord is voor sommige critici niet voldoende, omdat landen hun eigen klimaatdoelstellingen kunnen bepalen. En hoewel het bindend is, kunnen geen sancties worden opgelegd aan landen die zich niet aan hun doelstellingen houden.