De inwoners van Shanghai richten zich op de blockchain, om zo de herinneringen aan de maandenlange lockdown veilig te bewaren. Video’s, foto’s en kunstwerken worden als NFT’s vastgelegd, waardoor ze vrijelijk gedeeld kunnen worden en veilig zijn voor Chinese censuur.
De Chinese megastad Shanghai, met 26 miljoen inwoners, is al sinds 27 maart in lockdown. In de strijd om het coronavirus uit te roeien, legden de autoriteiten van de stad strenge beperkingen op aan haar inwoners. Miljoenen Chinezen belandden in strikte quarantaine, wat tot wanhopige situaties leidde.
“Elke compound, elke poort, elke deur moet strikt worden beheerd”, aldus Qi Keping, directeur van Shanghai’s commerciële district Yangpu. De autoriteiten van de stad hebben daarnaast de ingangen van sommige huizenblokken afgesloten en hele straten afgezet met twee meter hoge groene hekken. Dagelijks worden er COVID-tests uitgevoerd en positieve gevallen worden overgebracht naar speciale quarantainevoorzieningen, soms buiten de stad.
Door de strenge lockdown stromen er op sociale media berichten over voedseltekorten binnen van wanhopige inwoners. De winkels zijn er immers gesloten, waardoor burgers afhankelijk zijn van bezorgdiensten, maar ook veel van de bezorgers zitten in lockdown.
Veilig voor Chinese censuur
De gebeurtenissen lokken een toenemend protest uit op sociale media, ondanks de heersende Chinese censuur. Om aan die censuur te ontsnappen wenden veel inwoners van de stad zich tot NFT-marktplaatsen, waar ze video’s en foto’s van de lockdown in Shanghai aanbieden. Verhalen worden er gedeeld over de ontberingen, zoals patiënten die geen medische behandeling konden krijgen of het gebrek aan voedsel. Een belangrijke marktplaats hiervoor is OpenSea.
Een bekende video die online verspreid is via sociale media is de “Voice of April”: een protestvideo als reactie op de strenge lockdown van Shanghai. De video is een compilatie van gefrustreerde telefoongesprekken van buurtbewoners en ambtenaren, die kritiek uiten op de maatregelen. De Chinese overheid was hier uiteraard niet blij mee en censureerde de video al snel, waardoor er een online kat-en-muisspel ontstond met verschillende tegenstanders van het regime.
Om aan de censuur van de overheid te ontsnappen is de video vervolgens op de blockchain geplaatst, waardoor hij niet meer verwijderd of gecensureerd kan worden.
Ook een anonieme programmeur uit Shanghai is onderdeel van de “volksopstand”, zoals hij het zelf noemt. Hij heeft een NFT gemaakt op basis van een screenshot van de COVID-lockdownkaart van Shanghai, waarop te zien is hoe het grootste deel van de stad is afgesloten van de buitenwereld.
Een andere NFT die te koop is, omvat Weibo-berichten waarin geklaagd wordt over de beteugeling van de inwoners in Shanghai. En ook beelden van binnen de quarantainecentra en kunstwerken geïnspireerd door het leven onder de lockdown zijn er te koop.
(am)