Inwoner van Helsinki zal over 10 jaar geen auto meer bezitten

De kans dat een inwoner van de Finse hoofdstad Helsinki over 10 jaar nog een wagen bezit is miniem. De stad wil het personenvervoer revolutioneren door een systeem in te voeren dat burgers toelaat met één klik op de muis elke mogelijke dienst te bestellen die hen van A naar B kan brengen. Dat kan even goed een fiets als een taxi zijn, maar ook een trein, een autodeeldienst of een parkingplaats. De routeplanner van 2025 zal ook informatie verschaffen over op til zijnde weersveranderingen en de snelste verbinding tussen twee plaatsen.

Het stadsbestuur van Helsinki zal vanaf de jaarwisseling een proefproject opzetten met een aantal van de grotere werkgevers in Vallila, een stadsdeel van de Finse hoofdstad. Later volgen meer stadsdelen. In de Helsinki Times geeft transportingenieur Sonja Heikkilä meer details:

Jongeren willen geen auto meer. Voor hen is het geen statussymbool. Wat ze willen is eenvoudig, flexibel en goedkoop vervoer.”

Heikkilä bestudeerde de vraag- en aanbodmodellen in de telecomindustrie om te zien hoe bestaande diensten op een verschillende manier kunnen worden aangeboden. Zo moet een burger per kilometer kunnen betalen, vindt ze, terwijl een andere meer baat heeft bij een pakketaanbod waarin een huurauto en openbaar vervoer zit.

Toch heeft de stad nog een lange weg te gaan. Het huidige openbaarvervoersysteem in de Finse hoofdstad voldoet zeker niet aan de vereisten, ook al scoort het naar Europese normen al vrij hoog. Daarom gebruiken vele Finnen het in combinatie met een wagen. 

“Vooral oudere burgers lijken aan hun wagen gehecht. Maar over tien jaar zal de stad er volledig anders uitzien,” denkt Heikkilä.

“Verandering gebeurt geleidelijk. Als het plan slaagt wint iedereen en kan alle transport beter worden georganiseerd zodat mensen er echt optimaal gebruik van maken. Slaagt het niet dan zullen het aanbod en de vraag nog slechter op elkaar worden afgestemd en zal op kerstavond iederen op hetzelfde tijdstip een taxi willen om huiswaarts te gaan. Prijselasticiteit wordt dan ook de sleutel van het succes.”