In totaal hebben 5.864 landgenoten vorig jaar een woning in Spanje gekocht. Vraag is of Spaans vastgoed ook de komende jaren in de smaak van de Belg zal vallen. Door de stijgende rente wordt het immers duurder om te lenen voor vastgoed, zowel in het binnen- als buitenland.
Uit de recente cijfers van de Algemene Raad van Notarissen in Spanje, ook wel Consejo General del Notariado genoemd, blijkt dat Belgen vorig jaar welgeteld 5.864 woningen hebben gekocht in Spanje. Het merendeel van die woningen (3.543) werd in de tweede jaarhelft aangeschaft. Dat is een stijging van 31 procent in vergelijking met de tweede jaarhelft van 2020.
Carl Vorsselmans van Nieuwbouw in Spanje, een makelaar gespecialiseerd in Spaans vastgoed, merkt in een reactie aan onze site op dat door de lage rente heel wat Belgen vorig jaar hun weg hebben gevonden naar de zuiderse vastgoedmarkt. “Ook de vlotte mobiliteit waardoor afstanden steeds kleiner worden, doet de Belg steeds meer kiezen voor de Spaanse zon. Het goedkopere leven krijg je er bij”, voegt hij eraan toe.
Stijgende rente
Nu rijst de vraag of de Spaanse vastgoedmarkt in de smaak zal blijven vallen bij buitenlandse huizenjagers. De afgelopen maanden is de langetermijnrente immers fors gestegen. Beleggers anticipeerden namelijk op een renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB). Die gaf tijdens de jongste rentevergadering aan de rente in juli te zullen optrekken.
Door die stijgende langetermijnrente wordt het duurder om een hypothecair krediet af te sluiten. De kredietgevers baseren zich onder meer op die rente om het tarief van een woonlening te bepalen. Sinds de start van dit jaar is de rente op een woonlening met een looptijd van 25 jaar en een quotiteit van minstens 80 procent (de verhouding tussen het bedrag van jouw hypothecaire lening en de waarde van je woning) gestegen van ongeveer 1,7 tot iets meer dan 3 procent, leert de rentebarometer van Immotheker.
Impact op de Spaanse vastgoedmarkt
Vorsselmans sluit niet uit dat de stijgende rente een impact zal hebben op de verkoop van Spaans vastgoed. “Het is afwachten wat de inflatie zal doen en wat het effect zal zijn op de duurdere bouwkosten. We voelen wel dat het nog steeds drukker is dan normaal, maar minder druk dan een tijdje geleden. Veel van de potentiële (COVID-)kopers hebben ondertussen gekocht”, klinkt het.
Voor wie op zoek is naar rendement heeft de makelaar nog het volgende advies: “Als je op een goede locatie op plan koopt, en dit doet op een veilige manier is meerwaarde op korte termijn nog steeds haalbaar. Wat een verhuurrendement betreft, moeten we dit echt geval per geval bekijken, maar ook hier zijn er mooie opportuniteiten.”
Nog een belangrijk detail: de federale overheid heeft onlangs de manier waarop een tweede woning in het buitenland belast wordt, aangepast. Door die wijziging worden tweede verblijven in binnen- en buitenland op dezelfde manier belast. Vorsselmans waarschuwde in een eerder interview met onze site dat mensen met een tweede woning in het buitenland daardoor het risico lopen meer belastingen te moeten betalen dan iemand met een soortgelijke woning in eigen land.
(am)