Inval bij Duitse Mitsubishi bij onderzoek naar gesjoemel

De Duitse politie heeft verschillende huiszoekingen achter de rug bij het Duitse Mitsubishi. De huiszoekingen kaderen in een onderzoek naar apparatuur of software waarmee uitstoot wordt berekend.

Er is binnengevallen op tien locaties over heel Duitsland, waaronder Frankfurt, Hannover en Regensburg.

Euronormen

De openbare aanklager van Duitsland heeft bevestigd dat het onderzoek inderdaad loopt. Specifiek zou het gaan om dieselmotoren van 1,6 en 2,6 liter. In Euronorm-categorieën gaat het om wagens van het type Euro 5 en Euro 6. Er zou bij sommige van deze wagens bepaalde apparatuur of software zijn gebruikt waardoor het lijkt alsof ze onder een lagere emissienorm vallen.

Er is in de boodschap van de Duitse overheid ook sprake van een fraudezaak bij een internationale automaker. Of het ook effectief gaat over een (ex-)werknemer van Mitsubishi gaat, is daarmee niet duidelijk.

Dieselgate

Mitsubishi is niet de eerste autobouwer die in opspraak komt voor sjoemelen met de uitstoot van wagens. Ook Volkswagen kwam vijf jaar geleden in opspraak voor zogenaamde sjoemelsoftware. Daarmee leek de uitstoot van nieuwe wagens ook een stuk lager te liggen. ‘Dieselgate’ kwam Volkswagen op 30 miljard dollar aan boetes en compensaties te staan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20