Interne mail toont hoe Facebook veiligheidsproblemen wil ‘normaliseren’

Facebook wil een datalek dat het twee jaar lang onopgelost liet, minimaliseren. Dat schrijft Data News op basis van een interne mail die het per ongeluk ontving.

Er loopt een Europees onderzoek naar het lek, waarbij gegevens van meer dan 530 miljoen gebruikers op straat kwamen te liggen, waaronder die van 3 miljoen Belgen. Het ging om ‘scraping’, waarbij iemand informatie van profielen of sites kan halen. Facebook zou het probleem twee jaar lang onopgelost hebben gelaten. Dat wil het bedrijf liefst minimaliseren, blijkt uit de mail die Data News onder ogen kreeg.

Sectorprobleem

‘Op lange termijn verwachten we meer scraping-incidenten en het is belangrijk om dit als een sectorprobleem te framen en te normaliseren dat dit regelmatig gebeurt’, staat er. Ethisch hacker Inti De Ceukelaire waarschuwde Facebook in januari 2017 al dat het mogelijk was om iemands telefoonnummer te achterhalen via Facebook.

Hij wees hen er toen ook op dat het mogelijk is om tot tienduizend contacten per keer te importeren. Facebook zou toen gereageerd hebben dat dit geen ernstig probleem was, waardoor het nog meer dan een jaar mogelijk bleef om willekeurige telefoonnummers en mailadressen te uploaden naar Facebook en te zien aan welk profiel ze toebehoren.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.