Internationale reizigers na twee jaar opnieuw welkom in Australië

Australië gaat na twee jaar opnieuw de grenzen openen voor internationale reizigers. De versoepeling geldt wel enkel voor gevaccineerden.

Vanaf 21 februari is het opnieuw mogelijk om te reizen naar Australië. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison maandag aangekondigd. Daarmee komt er een einde aan een reeks reisbeperkingen die tot de strengste en langstlopende ter wereld behoren.

Enkel voor gevaccineerden

Australië had eerder al de reisbeperkingen versoepeld voor onder meer buitenlandse studenten en arbeidskrachten. Nu mag iedereen dus opnieuw bezoekje brengen aan het land. De grenzen worden wel enkel geopend voor wie gevaccineerd is. “Als je dubbel gevaccineerd bent, verwelkomen wij je graag weer in Australië”, liet de premier tijdens een persconferentie weten.

Niet-gevaccineerde reizigers met een medische reden om niet geprikt te worden, moeten nog steeds een reisvrijstelling aanvragen. Zij moeten vervolgens wel op hotel in quarantaine gaan.

Toeristische sector reageert tevreden

De beslissing van de Australische regering werd alvast op gejuich onthaald door de toeristische sector. “Na twee jaar kunnen we nieuw leven blazen in een sector die in verval is geraakt”, laat Peter Shelley, managing director bij het Australian Tourism Export Council (ATEC), weten aan het persagentschap Reuters.

Sinds de start van de coronacrisis heeft de toeristische sector een verlies opgetekend van maar liefst 72 miljard dollar, leren cijfers van de overheidsinstantie Tourism Research Australia.

Evenals elders in de wereld is het aantal coronabesmettingen in Australië de jongste weken sterk toegenomen als gevolg van de Omikron-variant. “Maar nu meer dan negen op de tien Australiërs ouder dan 16 jaar volledig zijn gevaccineerd, lijkt er een ommekeer in de maak te zijn”, aldus de autoriteiten.

(lp)

Meer