Internationaal karakter streaming content neemt steeds verder toe

Internationaal karakter streaming content neemt steeds verder toe
Demaerre via Getty Images

De productie van content voor online streaming heeft het voorbije jaar opnieuw een heropleving gekend. Dat blijkt uit een rapport van consulent Omdia. Het jaar voordien was nog een aanzienlijke terugval gemeld, te wijten aan de uitbraak van de coronapandemie, die tot de annulering van nieuwe programma’s en vertragingen in de productie had geleid. Tegelijkertijd wordt gemeld dat die content ook zijn internationaal karakter steeds verder opvoert.

Waarom is dit belangrijk?

De grote streamingplatformen Netflix, Amazon, Apple TV+, Disney+, HBO Max, Hulu, Paramount+ en Peacock brachten het voorbije jaar gezamenlijk in totaal 1.752 titels uit. Dat betekende een stijging met 60 procent tegenover het jaar voordien. In totaal werd daarbij 4.878 uur originele content gecreëerd. Hier was er sprake van een toename met 87 procent tegenover twee jaar geleden.

Netflix meest actief: Netflix toonde zich volgens het rapport van Omdia het voorbije jaar de meest actieve producent van nieuwe streamingprogramma’s.

  • In totaal lanceerde het bedrijf daarbij 935 titels, die 3.531 uur nieuwe content vertegenwoordigden. Meer dan 50 procent van de nieuwe producties werden buiten de Verenigde Staten gecreëerd.
  • “Sinds de lancering van Lilyhammer, de eerste originele serie van Netflix, elf jaar geleden, heeft het bedrijf meer dan 14.000 uur aan originele producties gelanceerd”, werpt Omdia op.
  • De onderzoekers ramen dat de originele producties die Netflix vorig jaar heeft uitgebracht, een gezamenlijke investering van 5,8 miljard dollar vertegenwoordigen.
    • Er wordt aan toegevoegd dat 42 procent van die budgetten buiten Noord-Amerika werden geïnvesteerd.
    • Europese producties zouden daarbij een bedrag van 1,1 miljard dollar hebben toegewezen gekregen.
    • Daarnaast zou er nog 1 miljard dollar zijn geïnvesteerd in de regio Asia-Pacific.

Internationaal: “De stijging van de nieuwe content die door streamingplatformen op de markt wordt gebracht, moet vooral aan twee factoren worden gelinkt”, merkt Tim Westcott, hoofdanalist van Omdia, op.

  • “In eerste instantie moet worden vastgesteld dat een aantal nieuwe producties door de uitbraak van de coronapandemie werden vertraagd. Nu de wereld zich echter opnieuw van deze crisis herstelt, kunnen ook die producties eindelijk hun debuut maken.”
  • “Daarnaast is er echter ook de toenemende internationale content die door de streamingplatformen wordt gelanceerd.”
    • Naast Netflix richtte ook Amazon zich in toenemende mate op content die buiten Noord-Amerika werd gecreëerd.
    • “Voor het derde jaar op rij werd bij de nieuwe content van Amazon meer internationale dan Amerikaanse titels geteld”, werpen de onderzoekers op.
    • In totaal lanceerde Amazon vorig jaar 203 titels met 764 uur content. Dat betekende voor het bedrijf een nieuw record.
  • De andere grote aanbieders van streamingcontent lanceerden het voorbije jaar 614 titels. Dat betekende een stijging met 44 procent tegenover het jaar voordien.
    • Een meerderheid van deze titels is afkomstig uit de Verenigde Staten. HBO Max had in die producties een aandeel van ruim 30 procent, gevolgd door Disney+ met 19 procent.
  • Het is volgens de onderzoekers echter niet zeker dat dit jaar op eenzelfde groei zal kunnen gerekend.
    • “Zowel HBO Max als Disney staan onder druk van hun aandeelhouders om hun uitgaven terug te schroeven en de verliezen van hun strategische overstap naar streaming binnen de perken te houden”, geeft Westcott aan.

(dv)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.