Het wijdverspreide enthousiasme voor kunstmatige intelligentie legt de elektronicabedrijven geen windeieren. Ze zien de vraag fors toenemen. En daar profiteert niet alleen Nvidia van. Ook concurrent Intel plukt daar de vruchten van.
In het nieuws: Na onder meer Meta en Microsoft heeft ook Intel de resultaten voor het tweede kwartaal gepubliceerd. De chipproducent pakte uit met zowel goed als slecht nieuws.
- De eerste vaststelling is dat Intel nog niet uit de pc-crisis is.
- De omzet in het tweede kwartaal kwam uit op 12,9 miljard dollar, een daling van 15 procent ten opzichte van een jaar eerder.
- Na een sterke toename van de vraag tijdens de coronapandemie kelderde de verkoop van pc’s, deels als gevolg van de hoge inflatie.
- Maar er dus ook goed nieuws: de Amerikaanse fabrikant boekte een nettowinst van 1,5 miljard dollar, na twee opeenvolgende kwartalen van verliezen (2,8 miljard en 0,7 miljard dollar).
- Intel is meer dan optimistisch over de komende maanden. Het bedrijf is van plan om de achterstand op artificiële intelligentie (AI) in te halen en wil die technologie gebruiken om opnieuw te groeien.
AI overal en altijd
Pat Gelsinger, CEO van Intel, is ervan overtuigd dat AI zal helpen om het tij voorgoed te keren. Daarom is hij van plan om “AI te integreren in elk product” dat Intel maakt, te beginnen met Meteor Lake.
- Die chip, waarvan de release later dit jaar is gepland, is de eerste chip (voor consumentenproducten) met een ingebouwde neurale processor voor machine learning.
- Intel treedt hiermee in de voetsporen van AMD, dat onlangs een soortgelijk project aankondigde.
- Eerder was er sprake dat AI alleen geïntegreerd zou worden in Ultra Premium-chips, maar de fors toegenomen populariteit van de technologie lijkt het bedrijf ertoe te hebben aangezet zijn plannen te herzien, zoals The Verge opmerkt.
- In zijn toespraak legde de topman uit uit dat AI direct toegankelijk moest zijn voor het grote publiek omdat die technologie meer en meer deel zal uitmaken van ons dagelijkse leven.
(ns/evb)