Banken zien moeizaam economisch herstel voor België: ‘Pas in 2023 weer op normaal niveau’

De Belgische economie krijgt in het derde kwartaal een stevige heropleving, maar zwakt meteen daarna weer af. Dat zegt de bank ING in haar economische vooruitzichten. KBC ziet voor het volledige jaar een daling met 9,5 procent.

‘Het goede nieuws is dat we het dieptepunt bereikt hebben’, begon ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte de persconferentie. ‘Maar we zijn er nog lang niet.’

Hij verwees naar cijfers van de voorbije kwartalen van dit jaar. In het eerste kwartaal was de economische activiteit al 20 procent onder de normale activiteit en voor het hele tweede kwartaal, dat deze maand eindigt, verwacht hij nog eens een daling van 15 procent. KBC, dat ook dinsdag zijn vooruitzichten bekendmaakte, verwacht diezelfde daling.

Korte heropleving

In het derde kwartaal zal de economie in heel Europa weer even heropleven met gemiddeld 47 procent, maar dat zakt snel weer af, denkt ING. ‘Het is logisch dat mensen eerst even veel uitgeven als alle winkels en horeca opnieuw opengaan, maar op langere termijn zal er toch weer meer gespaard worden’, klinkt het. ‘Pas over drie jaar zitten we weer op het pre-coronaniveau.’

Ook de socialdistancingmaatregelen, die het moeilijker maken om te werken, zullen wegen op het herstel. Tegelijk zullen de overheidsschulden aangroeien door alle maatregelen die nu worden genomen tegen het virus en zal het gebrek aan investeringen van bedrijven een enorme rem zetten op de groei.

Handel

Los van de coronacrisis verwacht Vanden Houte dat de actieve bevolking, die al een tijd achteruitgaat, nog meer zal afzwakken. Mensen worden steeds ouder en door de coronacrisis zullen er ook, alvast tijdelijk, meer werklozen zijn. En met de brexit en de handelsoorlogen van Trump heeft ING geen goede vooruitzichten voor de internationale handel.

Eén lichtpuntje: er is geen gevaar voor inflatie in België. ‘De meeste prijzen gaan eerder omlaag door de coronacrisis’, zegt Vanden Houte.

KBC is iets optimistischer. De bank verwacht dit jaar ook geen inflatie, maar denkt dat de inflatie volgend jaar weer aantrekt met 1,8 procent. Het bbp zal dit jaar volgens de bank dalen met 9,5 procent, maar volgend jaar een stevige groei van 5,7 procent kennen. ING gaf nog geen cijfers over het volledige jaar.

Lees ook: Zet u schrap voor drie magere jaren

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20