ING is de laatste grootbank die reageert op de ECB-rente op recordhoogte. Maar de financiële instelling steekt zijn concurrenten meteen de loef af door de rente op één van de spaarboekjes te verhogen tot 3 procent. Er gelden wel enkele voorwaarden.
ING verhoogt de spaarrente tot 3 procent

Waarom is dit belangrijk?
De Europese Centrale Bank (ECB) is in de zomer van 2022 begonnen met de rente te verhogen. Die is sindsdien met maar liefst 450 basispunten gestegen. Het doel is om de inflatie te temperen. Maar dat verstrakkende geldbeleid heeft een niet te onderschatten impact op onze financiën: lenen wordt duurder en sparen aantrekkelijker.In het nieuws: ING trekt op 1 december de spaarrentes op.
- De rente op de gewone spaarrekening stijgt van 1,5 naar 2,25 procent.
- Ook de spaarformule Tempo Sparen brengt vanaf december meer op. De grootbank verhoogt de rente van 2,25 naar 3 procent.
- Je moet weliswaar met een belangrijke beperking rekening houden: je kunt maximaal 500 euro per maand opzijzetten. Het is dus niet mogelijk om al je geld in één keer over te hevelen naar die formule. Die maandelijkse spaarbeperking heeft ook een impact op het reële rendement.
- ING trekt ook de tarieven op van enkele spaarboekjes die niet meer gecommercialiseerd worden. De rente op de formules ING Groen Boekje, ING Oranje Boekje, ING Lion Premium Boekje en de ING Lion Deposit-rekening stijgt van 0,7 naar 0,8 procent.
- ING is de laatste grootbank die hogere rentes aankondigt. KBC en BNP Paribas Fortis verhogen eveneens de spaarrentes op 1 december. Belfius doet dat al op 1 november.
Eerste rekening met spaarrente van 3 procent
Opgemerkt: Een bank biedt al een spaarboekje met een rente van 3 procent: de Rendement Plus-rekening van Deutsche Bank. Al kunnen we die formule niet vergelijken met Tempo Sparen van ING.
- De Rendement Plus-rekening is namelijk een niet-gereglementeerde spaarrekening.
- Dat betekent dat je op al de spaaropbrengsten een roerende voorheffing van 30 procent moet betalen. Het nettorendement komt daarmee uit op 2,1 procent.
- Het merendeel van de spaarrekeningen in ons land is gereglementeerd. Op de eerste 980 euro aan interesten moet je geen roerende voorheffing betalen. Op alles boven dat plafond hanteert de fiscus een gunsttarief van 15 procent.
- Voorts geldt de rente van 3 procent (bruto) enkel voor wie minstens 5 miljoen euro spaart. Wie minder spaart, ziet de spaarvergoeding dalen tot 1 procent, oftewel 0,7 procent netto. De kleine spaarder vindt elders veel lucratievere formules.
- Ons land telt al meer dan tien spaarboekjes die minstens 2 procent rente opbrengen. Daar komen in de komende weken nog enkele spaarformules bij, waaronder de Fidelity-rekening van Belfius (nieuw tarief: 2 procent), Essential Sparen van MeDirect (nieuw spaarboekje met een rente van 2,8 procent) en Start2Save van KBC (nieuw tarief: 2,55 procent).
Vooruitblik: Het is zeker niet uitgesloten dat nog meer banken de spaarrentes zullen verhogen.
- De ECB heeft deze maand de pauzeknop ingedrukt, waardoor de rente ongewijzigd op 4 procent bleef. Maar dat betekent niet dat het tij snel zal keren. ECB-voorzitter Christine Lagarde herhaalde bij een toelichting van het besluit dat de rente lange tijd voldoende hoog moet blijven om de inflatie te laten zakken tot 2 procent, de doelstelling van de monetaire instelling.
(cv)