ING laat voortaan jongeren vanaf 8 jaar een gratis zichtrekening openen: hoe zit het bij de andere grootbanken?

ING laat voortaan jongeren vanaf 8 jaar een gratis zichtrekening openen: hoe zit het bij de andere grootbanken?
ING bank – (Photo by Miguel Candela/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Jongeren vanaf 8 jaar kunnen sinds 1 mei een zichtrekening openen bij de grootbank ING. Tot eind april was dat enkel mogelijk voor tienjarigen. De rekening moet wel worden geopend door de wettelijke vertegenwoordiger. Hoe oud moet je kind minstens zijn als die bij een van de andere grootbanken een zichtrekening wil openen?


Key takeaways

  • Jongeren kunnen voortaan vanaf 8 jaar een zichtrekening openen bij ING. Voorheen was dat enkel mogelijk vanaf hun 10e verjaardag.
  • Ook de drie andere grootbanken (BNP Paribas Fortis, KBC en Belfius) bieden zichtrekeningen voor jongeren aan.
  • De voorwaarden variëren wel van bank tot bank. Jongeren kunnen bijvoorbeeld pas een zichtrekening openen bij KBC als ze 10 jaar oud zijn.

In het nieuws: ING heeft de leeftijd waarop jongeren een eigen zichtrekening kunnen openen verlaagd van 10 tot 8 jaar, meldt Spaargids.be. Het gaat hier specifiek om de go to 18-rekening.

  • De rekening moet wel worden geopend door de wettelijke vertegenwoordiger.
  • Zodra een jongere een go to 18-rekening opent, krijgt die ook een bankkaart. Het is wel niet mogelijk om het saldo onder 0 te laten zakken.

Zichtrekeningen voor jongeren bij de drie andere grootbanken

Zoom out: Vanaf wanneer kunnen jongeren bij één van de drie andere grootbanken een zichtrekening openen?

  • Bij BNP Paribas Fortis kunnen kinderen vanaf 7 jaar een gratis zichtrekening, genaamd Welcome Pack, openen. Die formule gaat net zoals bij ING gepaard met een eigen betaalkaart. De ouders kunnen bovendien via eigen Easy Banking Web of Easy Banking App de uitgaven van hun kind perfect opvolgen.
    • Vanaf 12 jaar kunnen de jongeren de Easy Banking App gebruiken.
    • Zodra een kind 18 jaar wordt, zet BNP Paribas Fortis de jongerenrekening om naar Hello4You-rekening. Die is gratis tot en met de 28e verjaardag van de rekeningouder. Daarna wordt die formule vervangen door een betalende zichtrekening. Voor wie klant is bij BNP Paribas Fortis zelf is dat de Easy Guide Pack (66 euro per jaar). De jongerenrekening wordt getransformeerd tot de formule Easy Go Pack (24 euro per jaar) voor wie klant is bij bpost bank, een onderdeel van BNP Paribas Fortis.
  • Jongeren kunnen bij KBC een gratis zichtrekening openen tussen hun 10e en 24e verjaardag. Net zoals bovenstaande formules krijgen ze een bankkaart. Daarenboven krijgen de jongeren ook toegang tot de K’Ching-app. Ouders kunnen limieten instellen en toezicht houden via KBC Mobile of KBC Touch.
    • Als de houder de leeftijd van 24 jaar bereikt, wordt de rekening automatisch omgezet naar de KBC Plus rekening. Die kost 45 euro per jaar.
  • Tot slot is er de jongerenrekening van Belfius. Die is beschikbaar voor klanten vanaf 9 jaar. Het is weliswaar enkel mogelijk om op die leeftijd een rekening te openen via een bezoek aan een kantoor. Voor kinderen vanaf 12 jaar kan dat ook online.
    • Ouders kunnen betalingen naar bepaalde landen of via internet blokkeren. Ze kunnen ook waarschuwingen via sms ontvangen als het kind een transactie doet of het rekeningsaldo onder een bepaald niveau zakt.

Banken beperken de transacties die jongeren kunnen doen

Ook dit: Hou er rekening mee dat sommige banken de handelingen die een kind kan doen met een zichtrekening koppelen aan hun leeftijd.

  • 10- tot 15-jarigen kunnen in automaten van ING België slechts 50 euro per week opnemen of storten. De 16- en 17-jarige klanten van ING kunnen 125 euro afhalen of storten per week.
  • De banken leggen doorgaans ook limieten op aan hoeveel jongeren kunnen spenderen. We nemen opnieuw ING als voorbeeld. Vanaf 16 jaar kunnen de klanten wekelijks tot 500 euro met de kaart in de winkel betalen, terwijl dat bedrag voor 10- tot 15-jarigen beperkt wordt tot 50 euro per week.
  • Ouders kunnen doorgaans wel die limieten aanpassen. Sommige banken vragen dat je een bezoekje brengt aan een kantoor om dat te doen, terwijl anderen je de limieten online laat wijzigen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.