Zelfs nu de energieprijzen dalen, zullen we nog een tijdlang met relatief hoge inflatie te kampen hebben, waarschuwt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België. De zogeheten “tweederonde-effecten” zijn de oorzaak, legt hij uit bij Business AM Radio.
ING-econoom Peter Vanden Houte: “Hoge inflatie gaat niet zomaar verdwijnen”

Waarom is dit belangrijk?
De inflatie in 2022 kwam gemiddeld uit op 9,59 procent, een niveau dat niet meer gezien was sinds de oliecrisissen van de jaren zeventig. Consumenten en bedrijven snakken naar meer prijsstabiliteit, maar de geest is uit de fles.De oorzaak: Niet de energieprijzen, maar de afgeleide effecten van de eerdere prijsstijgingen jagen momenteel de inflatie aan.
- “Je ziet bijvoorbeeld dat voedingsprijzen een heel belangrijke determinant zijn van de inflatie”, zegt Vanden Houte. “Dat heeft veel te maken met Oekraïne, omdat de basisvoedingsstoffen flink in prijs gestegen zijn door die oorlog daar, maar anderzijds zie je ook dat de voedingsnijverheid zeer gevoelig is voor de energieprijzen en ook daardoor de prijzen zijn beginnen optrekken.”
- “De eerste ronde was het onmiddellijke effect van de hogere energieprijzen. Nu krijgen we te maken met de tweederonde-effecten. Kijk naar de kerninflatie, de inflatie zonder energie en onbewerkte voeding. Die is in december gestegen tot 7,3 procent. Dus zelfs als je het energieverhaal wegdenkt, zit je nog steeds met een inflatie boven 7 procent. Al de rest begint ook te stijgen in prijs.”
Het gevolg: Vanden Houte verwacht geen snelle terugkeer naar de lage inflatieniveaus van vroeger (onder 2 procent), maar gelukkig wel al een daling tegenover de piekinflatie van vorig jaar.
- “De inflatie zal sowieso een stuk lager uitkomen dan in 2022, omdat de energieprijzen stabiliseren en dus minder bijdragen tot de inflatie. Ondernemingen zullen ook minder hun prijzen kunnen verhogen, vanwege toch een zwakkere groei en een afnemende vraag. Dus de inflatie komt zeker lager uit dit jaar.”
- “Maar ik vermoed dat we tegen het einde van het jaar toch nog altijd rond de 3 à 4 procent zullen zitten. Dat is een stuk lager dan vandaag, maar toch nog altijd vrij hoog als je het vergelijkt met de voorbije tien jaar.”
Om in de gaten te houden: Door het typisch Belgische systeem van automatische loonindexering zullen de loonkosten wellicht ook in 2023 flink stijgen. Bedrijven komen daardoor in een lastig parket te zitten. Als ze hun gestegen kosten doorrekenen in hun eindprijzen, dreigen hun klanten af te haken. Wellicht zullen veel bedrijven daarom hun huidige prijzen behouden of slechts licht verhogen. Vanden Houte: “Maar dan krijg je een inkrimping van de marges en een daling van de winst.”
(ns)
Herbeluister het volledige interview: