Inflatievrees duwt Bitcoin en de dollar hoger

Door de oplopende energieprijzen vrezen beleggers dat er niet snel een einde zal komen aan de hoge inflatie. Die vrees geeft Bitcoin (BTC) en de dollar vleugels.

Zolang de energieprijzen stijgen, is de kans klein dat we binnenkort het einde zien van de oplopende inflatie. De energieprijzen wegen immers op de winstmarges van de bedrijven. Zij zullen die oplopende kosten willen doorrekenen aan de eindgebruiker. Voorts vrezen beleggers dat we binnenkort te maken zullen krijgen met stagflatie, waarbij de inflatie oploopt, maar de economische groei vertraagt.

Verstrakking geldbeleid

Daarnaast bestaat de angst dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, door een toenemende inflatie sneller dan verwacht het geldbeleid zal normaliseren. “Beleggers weten eigenlijk niet zo goed hoe de centrale banken zullen reageren op een stagflatie die wordt veroorzaakt door een aanbodschok”, zei Chris Weston, het onderzoekshoofd bij de broker Pepperstone, in een reactie aan het persagentschap Reuters.

Die angst geeft de dollar alvast vleugels. De Amerikaanse greenback is goed op weg om zijn hoogste niveau tegenover de euro in veertien maanden te bereiken. De euro is momenteel 1,1558 dollar waard.

De dollarindex , die de Amerikaanse munteenheid aftoetst tegenover een mandje van zes rivalen, kwam woensdag uit op 94.188. De index bereikte vorige week met 95,504 punten een hoogste niveau in één jaar tijd.

De beleggers volgen ook met argusogen de Amerikaanse begrotingsgesprekken op. Recent zei Mitch McConnell, een Amerikaanse senator voor de Republikeinen, dat zijn partij een verlenging van het federale schuldenplafond tot in december zou toestaan, een zet die een faillissement van de staat met een zware economische tol zou voorkomen.

Bitcoin schiet omhoog

Niet alleen de dollar heeft de wind in de zeilen. Ook de cryptomunten zitten in een opwaartse spiraal. Bitcoin, de grootste cryptomunt op de markt, is erin geslaagd om opnieuw de kaap van 55.000 dollar te ronden. Dat is het hoogste niveau in bijna vijf maanden tijd. Bitcoin wordt doorgaans vergeleken met digitaal goud. Dat betekent dat de digitale munt bescherming kan bieden tegen een oplopende inflatie.

Bitcoin doet het ook goed dankzij een recente uitspraak van Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse toezichthouder (SEC). Hij zei onlangs dat hij geen plannen heeft om cryptomunten te verbieden. “Zo’n beslissing moet door het Congres genomen worden”, zei hij eerder deze week. Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, zei ook al iets gelijkaardigs.

Lees ook:

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.