De recente inflatieschok vergroot de overheidstekorten en is op langere termijn ook slecht nieuws voor de schuldgraad. Dat blijkt uit simulaties die de Nationale Bank maakte.
Inflatieschok maakt Belgisch begrotingstekort alleen maar groter

Waarom is dit belangrijk?
Hoge inflatie wordt wel eens als een positieve zaak gezien voor de staatsfinanciën, omdat sommige productbelastingen meestijgen en de schuldgraad op korte termijn daalt. Maar de studie van de Nationale Bank doorprikt die ballon: als je alle effecten meerekent, zijn de recente prijsstijgingen een slechte zaak voor de staatskas.Het nieuws: De simulaties tonen aan dat de hoge inflatie het Belgische overheidstekort blijvend verslechtert ten opzichte van een scenario zonder de inflatieschok. De negatieve effecten overstemmen de positieve.
- De positieve effecten voor de staatskas lopen onder meer via de btw: hogere prijzen leiden tot hogere belastinginkomsten. Inflatie duwt ook de schuldgraad – staatsschuld op bruto binnenlands product (bbp) – naar omlaag, omdat de stijgende prijzen de noemer van de breuk opdrijven.
- Maar er zijn grotere negatieve effecten, zo becijferde de Nationale Bank.
- “De overheidsuitgaven nemen toe, zeker indien de indexering van uitgaven automatisch gebeurt, zoals in België het geval is voor de lonen van overheidspersoneel en sociale uitkeringen”, schrijft de NBB.
- “Daarnaast doet de inflatie ook de nominale rente stijgen, des te meer naarmate de centrale bank haar beleid verstrakt, waardoor de rentebetalingen op de overheidsschuld toenemen.” Daardoor zal uiteindelijk ook de schuldgraad op langere termijn hoger uitkomen.
- De koopkrachtmaatregelen van de Vivaldi-regering hebben op korte termijn de economische schok gedempt, maar zijn grotendeels niet gefinancierd. Ook die rekening moet de Belgische staat nog betalen.
Conclusie: “Als we de impact op alle begrotingsposten samen optellen, blijkt uit de simulaties dat de inflatieschok het Belgische begrotingssaldo tegen 2025 onmiddellijk en blijvend verzwakt”, zo is de Nationale Bank duidelijk. De NBB plakt er ook een cijfer op: een negatief effect van 1,4 procent van het bbp in 2025. Of hoe de al beroerde overheidsfinanciën nog belabberder werden door de hoge inflatie.
