De inflatie in de Verenigde Staten (VS) blijft dalen: in maart bedroeg die 5 procent (op jaarbasis). Maar niet alles is rozengeur en maneschijn: de kerninflatie is gestegen.
In het nieuws: het Amerikaanse ministerie van Arbeid heeft het inflatierapport voor maart gepubliceerd.
- De geldontwaarding bedroeg 5 procent (op jaarbasis), tegenover 6 procent in februari. Het inflatiecijfer lag ook lager dan verwacht (5,2 procent).
- Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,1 procent. In februari was dat nog 0,4 procent.
- De kerninflatie – exclusief energie en voedsel – kwam afgelopen maand uit op 5,6 procent. Dat is slecht nieuws, want dat cijfer ligt hoger dan in februari (5,5 procent). Dat betekent met andere woorden dat de inflatie hardnekkiger is dan verwacht.
- Drijvende kracht achter de inflatie: huizenprijzen. “De huizenindex leverde verreweg de grootste bijdrage aan de maandelijkse stijging van de consumentprijzen. Die index deed de daling van de energie-index volledig teniet”, aldus het rapport.
Toch nog een renteverhoging?
De details: slecht nieuws voor de Federal Reserve.
- De Amerikaanse centrale bank is vorig jaar begonnen met de rente te verhogen om zo de inflatie naar beneden te krijgen. Die heeft daarbij voornamelijk aandacht voor de kerninflatie.
- Zolang de kerninflatie in de lift zit, wordt de Fed gedwongen om het verstrakkende geldbeleid voort te zetten.
- Vorige week werd het jobrapport gepubliceerd. Daaruit bleek dat de Amerikaanse arbeidsmarkt lichtjes is afgekoeld. Dat is nog een vereiste voor de Fed om de renteverhogingen te staken.
- Verschillende analisten merken weliswaar op dat de arbeidsmarkt krap blijft. “De loongroei daalde van 4,6 naar 4,2 procent op jaarbasis, iets beter dan de 4,3 procent die was verwacht, maar de Fed wil een loongroei van net iets meer dan 3 procent, dus het huidige cijfer ligt nog altijd te hoog”, liet Philip Marey, marktanalist bij Rabobank, vorige week weten.
- Moeten we in mei een nieuwe renteverhoging verwachten? James Knightley, hoofdeconoom bij ING, denkt van wel. “De maandelijkse stijgingen van de non-food en energieprijzen blijven sterker dan gewenst, wat de Fed een reden geeft om de rente opnieuw te verhogen”, klinkt het.
(ns)