Inflatie verschroeit investeringen in energievoorziening

Inflatie verschroeit investeringen in energievoorziening
Een Saudiër schuilt in de schaduw van een zonnepaneel. (Getty Images)

Wereldwijde investeringen in energie zouden dit jaar toenemen met 8 procent. Dit budget wordt echter grotendeels opgeslokt door stijgende inflatiecijfers.

Dit jaar zouden bedrijven en overheden zo’n 2,4 biljoen dollar pompen in de ontwikkeling van groene energie en stroomnetwerken. Dit betekent dat het totale budget voor energie in 2021 werd opgetrokken met 8 procent, ofwel 200 miljard dollar. 

Het is de grootste toename van globale investeringen in energie ooit. Toch zal het nog steeds bijzonder moeilijk worden om verschillende klimaatdoelstellingen en energie-ambities te vervullen. Een stijgend inflatiecijfer in verschillende landen gooit roet in het eten.

Teruggrijpen naar steenkool

Toenemende inflatie zorgt ervoor dat de extra geïnvesteerde 200 miljard dollar grotendeels zal worden gebruikt om een stijgende kostendruk te neutraliseren. Kosten binnen de sector namen de afgelopen jaren al toe door de druk op de globale toeleverketens, krapte op de arbeidsmarkt, energiedienstenmarkt en stijgende staal- en cementprijzen. Inflatie zal dit wellicht alleen maar erger maken.

Verder zorgt hogere inflatie ook voor een verbredende kloof tussen de manier waarop ontwikkelde en opkomende economieën zullen investeren in energie. Zo zullen de grootste economieën in Azië de komende maanden wellicht voorrang geven aan energiezekerheid en daarom opnieuw meer inzetten op steenkool. Het feit dat de energiemarkt nog steeds verstoord wordt door de Russische invasie van Oekraïne, draagt hier ook aan bij.

Eerste prijsstijging van hernieuwbare energie sinds een decennium

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) zorgt de inflatie voor het eerst sinds een decennium voor een prijsstijging van hernieuwbare energie. Hernieuwbare energiebronnen ondervinden meer dan andere vormen van energieopwekking de gevolgen van een kostendruk op grondstoffen en financiering, meent het IEA. De kosten voor elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zouden dit jaar met 20 tot 30 procent kunnen stijgen in vergelijking met 2020.

“Zoals de zaken er momenteel voor staan, laten de huidige tendensen op het gebied van energie-investeringen een wereld zien die tekortschiet op het gebied van klimaatdoelstellingen en betrouwbare, betaalbare energie”, werpt het agentschap nog op in een rapport.

Toch blijft het IEA bullish over investeren in groene energie. Dat zou namelijk aantrekkelijk blijven vanwege de rol van schone energie in de energietransitie. Vooral wanneer die ondersteund wordt door overheidsbeleid en stimuleringsmaatregelen.

(am)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.