Inflatie Turkije stijgt naar 7 procent … per maand

De Turkse regering krijgt de hyperinflatie in het land maar niet bedwongen. Prijsstijgingen waarvoor gewoonlijk zowat een jaar nodig zijn, gebeuren nu in een maand.

Voeding werd in april ruim 13 procent duurder tegenover maart, kledij en horecabezoek zowat 7 procent en alcohol en tabak 4 procent, zo meldt het statistiekenbureau Turkstat. Daardoor komt de algemene inflatie maand-op-maand uit op 7,25 procent.

bron: Turkstat

Hyperinflatie

Tegenover april 2021 komt de inflatie uit op een indrukwekkende 69,97 procent, een zoveelste record. De hyperinflatie, ongecontroleerde grote prijsstijgingen die elkaar snel opvolgen, raakt dus maar niet bedwongen. Voeding is inmiddels 89 procent duurder dan een jaar eerder, bijna een verdubbeling dus.

Wat niet helpt, is dat de Turkse president Erdogan zich om religieuze redenen verzet tegen renteverhogingen, wat volgens economen nochtans een middel is om hoge inflatie te bestrijden.

Ter vergelijking: de Belgische inflatie maand-op-maand bedroeg in april slechts 0,33 procent en de inflatie op jaarbasis is 8,31 procent. Of nog: de prijzen in Turkije stijgen op een maand bijna even snel als in België op een jaar tijd.

bron: Turkstat

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20