Is de hoge inflatie een blijver? Dit zien beursexperts in hun kristallen bol

Het eindejaar is traditioneel de periode waarin de banken en andere financiële spelers met hun beursvooruitzichten voor het komende kalenderjaar uitpakken. Deze keer heerst er uitzonderlijk veel onzekerheid, omdat nog onduidelijk is welke economische schade de veelbesproken Omikron-variant zal aanrichten. En dan is er nog die andere grote onruststoker: de oplopende inflatie.

Volgens het mantra van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn de grote prijsstijgingen van voorbijgaande aard en gaan ze vanzelf weer weg. ECB-voorzitster Christine Lagarde ziet de inflatie in de loop van 2022 afnemen, en dus is een renteverhoging om de boel wat af te koelen niet nodig, zo is haar stelling. Maar lang niet iedereen is daarvan overtuigd. Een overzicht van de voorspellingen.

ING: “Fed en ECB niet op dezelfde lijn”

ING-econoom Carsten Brzeski ziet een opmerkelijk verschil in visie tussen Lagarde en die van Fed-voorzitter Jerome Powell. “Terwijl de Fed rekening houdt met langdurige inflatiedruk, zit de ECB in het team dat transitoire of tijdelijke inflatie verwacht.”

“Inflatie zal een grote issue blijven in 2022″, gaat Brzeski verder. “In onze visie zal de inflatie afnemen, maar niet zo snel als team transitory verwacht. Het zal tot eind 2022 duren voordat de inflatie in de VS weer in de buurt komt van 3 en 2 procent in de eurozone. We verwachten dat de wereldeconomie uiterlijk in de Europese lente aan kracht zal winnen. Dat betekent dat centrale banken weinig andere opties zullen hebben dan hun steunprogramma’s af te bouwen en te beginnen met renteverhogingen. Of ze gaan op zijn minst toch over renteverhogingen moeten nadenken.”

Deutsche Bank: “Geen terugkeer naar oude inflatiecijfers”

“Inflatie is de olifant in de kamer”, verklaarden de beursstrategen van Deutsche Bank bij de presentatie van hun vooruitzichten. “Wij verwachten dat de inflatie zal dalen ten opzichte van de huidige hoge niveaus, maar wij denken niet dat deze zal terugkeren naar de niveaus van voor de crisis.”

De eerste indicaties van de Amerikaanse arbeidsmarkt suggereren immers opwaartse druk op de lonen als reactie op de prijsverhogingen van dit jaar. Ook zijn opvallend veel oudere werknemers tijdens de coronacrisis uit het arbeidscircuit gestapt en niet meer lijken terug te keren, wat tot krapte op de arbeidsmarkt kan leiden. De hogere lonen zullen zich daarna wellicht vertalen in hogere eindprijzen voor de consument.

AG: “Groene investeringen kunnen inflatie verhogen”

Beleggingsstrateeg Olivier Colsoul van verzekeraar AG verwacht, net als Deutsche Bank, dat de hoge inflatiecijfers nog een tijdje zullen aanhouden, maar geleidelijk gaan verzwakken en stabiliseren op een hoger niveau dan voor de pandemie.

AG wijst op nog een bijkomende factor: “De overgang naar een koolstofarme economie zal massale investeringen vereisen en het risico op inflatie verhogen.” Zowel in de VS als in de EU staan grootschalige groene investeringsprogramma’s in de steigers. Die kunnen tot een vraagimpuls naar bepaalde grondstoffen en materialen leiden die de prijzen opzweept.

ABN Amro: “Normalisering in de loop van 2022”

Erik Joly van ABN Amro Private Banking schaart zich in het kamp van de beleggingsstrategen die relatief snel een terugkeer naar “normale” inflatie verwachten.

“Hoewel inflatie een risico is, met name in de VS, verwachten we dat de inflatie in de loop van 2022 zal normaliseren. De problemen aan de aanbodzijde gaan namelijk geleidelijk afnemen.”

Schroders: “Loon-prijsspiraal”

Het Britse beurshuis Schroders is daar minder van overtuigd en denkt dat het goed mogelijk is dat hoge inflatie de Europese economie nog het hele jaar door parten zal spelen.

De vermogensbeheerder stipt drie redenen aan:

  • Bij de herconfiguratie van hun toeleveringsketen, na het infarct van de wereldwijde supply chain in 2021, zullen bedrijven meer een beroep doen op lokale leveranciers, die mogelijk duurder en minder efficiënt zijn dan Aziatische leveranciers. Ook Deutsche Bank vermeldt dit als een inflatieverhogende factor.
  • De CO2-prijzen zullen hoog blijven door de omslag naar een duurzame economie.
  • En net als Deutsche Bank verwacht ook Schroders dat er een loon-prijsspiraal op gang komt, omdat werknemers hogere lonen gaan eisen ter compensatie van hun hogere energiekosten.

Saxo: “Een gek scenario: inflatie VS naar 15 procent”

De online broker Saxo Bank maakt, naast haar conventionele beursvooruitzichten, elk jaar een lijst met “extravagante voorspellingen”. Dat zijn uitzonderlijke scenario’s die niet waarschijnlijk zijn, maar ook niet helemaal uit te sluiten zijn en mogelijk grote schokken kunnen veroorzaken in het financiële stelsel.

Een van die extravagante scenario’s is dat de inflatie in de VS in het vierde kwartaal van 2022 zal oplopen tot liefst 15 procent als gevolg van de krachtigste loon-prijsspiraal sinds de jaren zeventig.

De Saxo-economen keren terug naar die periode om aan te tonen dat zo’n scenario niet bij de haren gegrepen is: “De Amerikaanse inflatie bereikte een piek van 11,8 procent in februari 1975. Het zou duren tot de recessie van 1980-82 en de forse verhogingen van de basisrente tot 20 procent om de inflatie definitief de kop in te drukken.”

BNP Paribas Fortis: “Inflatie structureler dan gedacht”

Net als hun collega’s bij Schroders zien hoofdeconoom Koen de Leus en beleggingsstrateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis aanwijzingen dat de inflatie “structureler is dan gedacht”, onder meer door “de gigantische hoeveelheid liquiditeiten die in het systeem worden geduwd” en de hoge energie en grondstoffenprijzen.

“Dit laat ons geloven dat we in een langdurige periode van structureel hogere inflatie zijn beland. De boodschap voor de beleggers is duidelijk: de reële rente, het verschil tussen de nominale rente en de inflatie, zal nog een hele tijd bijzonder laag en zelfs negatief blijven. Dit maakt dat cash blijft ontwaarden aan een nooit gezien tempo.”

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.