“Inflatie in VS kan wel eens ‘plakkeriger’ zijn dan gedacht”

De hoge inflatie kan wel tien jaar duren. Dat is toch wat Bill Smead, chief investment officer bij Smead Capital Management, er van denkt.

Waarom is dit belangrijk?

De spelers op de financiële markten houden het centrale bankenbeleid nauwlettend in de gaten. Verwachtingen over wat komen zal scheppen de keuzes van  vandaag.

In het nieuws: Bill Smead voorspelt op zakenzender CNBC dat de huidige inflatie wellicht meer ‘plakt’ dan men denkt.

‘Plakkerige’ inflatie – sticky inflation – wil zeggen dat prijzen langer hoog zullen blijven. Smead wijst hiervoor naar de demografie van het land.

  • “We hebben 92 miljoen mensen tussen de 22 en 42 jaar en zij zullen de komende tien jaar allemaal hun geld uitgeven aan noodzakelijke uitgaven. Of de aandelenmarkt het nu goed of slecht doet”, zegt Smead.
  • “Zij zullen hun leven leiden en de economie zou het vrij goed moeten doen. De Fed zal het moeilijk hebben om de inflatie te controleren.”
  • Beleggers hopen nog steeds op ‘een zachte landing’, wat wil zeggen dat de inflatie gecontroleerd en voorspelbaar zakt. Al denkt Smead dat dit niet het geval zal zijn.
  • Omdat de economie door tal van factoren gekneed wordt, blijft het wel bijzonder moeilijk om voorspellingen te maken. Zeker op de lange termijn.

De echte cijfers

In het jongste inflatierapport van het Labor Department, dat dinsdag gepubliceerd werd, blijkt dat de prijzen in januari 0,5 procent stegen tegenover december. De jaar-op-jaar inflatie staat op 6,4 procent.

  • De cijfers zijn iets hoger dan verwacht. De consumptieprijsindex (CPI) meet de prijswijzigingen van een brede korf aan goederen.
  • Uit een rondvraag van Dow Jones bleek dat economen stijgingen van 0,4 en 6,2 procent verwachten voor respectievelijk de maand- en jaarinflatie.
  • De prijzen van voedsel en energie zijn nog steeds sterke drijvers van de prijsstijgingen. Voor de core CPI, die geen rekening houdt met de voorgenoemde producten, werd een stijging van 0,3 en 5,5 procent verwacht.

(as)

Meer