De prijsstijgingen in de Belgische supermarkten zijn aan het afzwakken, blijkt uit de maandelijkse analyse van de consumentenorganisatie Testaankoop. De supermarktinflatie bedroeg in december 2,81 procent. In november was dat nog 3,23 procent.
Key takeaways
- De prijzen in de supermarkt zijn volgens een analyse van Testaankoop met 2,81 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder.
- Hoewel de geldontwaarding afzwakt, merkt de consumentenorganisatie op dat die nog steeds hoger ligt dan in januari 2022.
- Sommige producten zijn ook goedkoper geworden de voorbije jaren. Zo moeten we voor zuivelproducten gemiddeld 12 procent minder betalen dan in juni 2022.
In het nieuws: De inflatie in de supermarkten is tussen november en december gedaald van 3,23 naar 2,81 procent. Testaankoop neemt elke maand de prijs van de belangrijkste basisproducten die verkrijgbaar zijn bij Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Aldi en Lidl onder de loep.
- Hoewel de geldontwaarding afzwakt, merkt de consumentenorganisatie op dat die nog steeds hoger ligt dan in januari 2022. Dat is de eerste maand waarin de supermarktinflatie de kaap van 2 procent had gerond.
- Sinds januari 2022 betalen we gemiddeld 27 procent meer voor onze boodschappen. “Daarom moet de huidige inflatie in perspectief worden geplaatst”, aldus Testaankoop. “Zo blijft de prijs van kruidenierswaren 30 procent en zuivelproducten 29 procent hoger dan destijds.”
- “De prijzen van grondstoffen en energie hebben invloed op de prijzen van voedingsmiddelen”, gaat de consumentenorganisatie verder. “Na lange tijd de prijzen omhoog te hebben geduwd, rijst nu de vraag of de lagere prijzen van grondstoffen en energie zich zullen vertalen in tarieven vergelijkbaar met die van januari 2022.”
- Sommige producten zijn ook goedkoper geworden de voorbije jaren. Zo moeten we voor zuivelproducten gemiddeld 12 procent minder betalen dan in juni 2022.
- Toch is 83 procent van de halfvolle melkproducten en 85 procent van de jonge kaas (gouda) in december 2024 duurder dan in juni 2022. De gemiddelde prijsstijging sinds juni 2022 is 24 procent voor jonge kaas en 11 procent voor halfvolle melk.
Ook dit: Uit het inflatierapport van het Belgische statistiekbureau Statbel bleek al dat de algemene inflatie in ons land afgelopen maand lichtjes is afgenomen.
Welke producten in de supermarkt zijn duurder geworden in december?
Details: Testaankoop deelt een overzicht van de producten die duurder en goedkoper zijn geworden in december.
- De productcategorieën die deze maand het meest bijdroegen aan de inflatie waren frisdranken (+ 7%), kruidenierswaren (+ 5%), fruit (+ 5%) en producten uit de visafdeling (+ 4%).
- Enkele specifieke producten springen daarbij in het hoog. Zo is de prijs van pure chocolade in een jaar tijd met maar liefst 33 procent de hoogte ingeschoten. Dat komt omdat de cacaoprijs in de lift zit. Die was in december zelfs gestegen tot een recordhoogte. Er is minder aanbod door onder meer slechte oogsten in West-Afrika, een cruciale cacaoproducerende regio.
- De prijs van olijfolie is in een jaar tijd met 23,5 procent gestegen. Dat is vooral het gevolg van lagere oogsten door de droogte.
- Ook voor sinaasappelsap moeten we fors meer betalen dan een jaar geleden. Die prijs is met 21 procent toegenomen.
- Sommige producten zijn gelukkig ook goedkoper geworden. Dat is is zo voor groenten (- 4%, aardappelen niet meegerekend) en papierwaren en huishoudpapier (bv. keuken- en toiletpapier, maar ook aluminium- en plasticfolie, -3 %).
- De prijs van bloemkool is met 14 procent afgenomen en die van ijsbergsla met 13 procent.
- Voor huishoudfolie en aluminiumfolie betalen we respectievelijk 9 en 6 procent minder in vergelijking met een jaar eerder.
- De prijs van een komkommer is met 8 procent gedaald.