Nadat de inflatie in de eurozone in november was gedaald tot 2,4 procent won die in december opnieuw terrein. Volgens een eerste raming van het Europese statistiekbureau Eurostat zijn de prijzen in de monetaire unie vorige maand met gemiddeld 2,9 procent gestegen.
In het nieuws: Zoals verwacht is de inflatie in de eurozone in december gestegen.
- In december bedroeg die 2,9 procent, tegenover 2,4 procent in de voorgaande maand.
- Ondanks die lichte stijging ligt het inflatiecijfer nog fors onder het niveau van vorig jaar. Eurostat tekende in januari 2023 een geldontwaarding op van maar liefst 8,6 procent.
- De kerninflatie – zonder voeding en energie – daarentegen is wel gedaald. Die kwam uit op 3,4 procent. In november was er nog sprake van een kerninflatie van 3,6 procent.
Zwakke prijsstijgingen in België
Details: De inflatie is het zwakst in België en Italië.
- Volgens de berekeningswijze van Eurostat zijn de prijzen in die twee landen de afgelopen maand met nauwelijks 0,5 procent gestegen.
- Het Belgische statistiekbureau Statbel meldde twee weken geleden dat de prijzen in ons land met 1,35 procent zijn gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Het is de tweede maand op rij dat de geldontwaarding aan kracht.
- Die twee indexen verschillen omdat Statbel en Eurostat andere methoden gebruiken om de inflatie te bepalen. Dankzij de zogenaamde Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) kunnen we de inflatie in de verschillende lidstaten vergelijken.
- Nergens is de inflatie zo hoog als in Slowakije. De inwoners van dat land hebben de consumentenprijzen in een jaar tijd zien stijgen met 6,6 procent. Oostenrijk (5,7%) en Kroatië (5,4%) vervolledigen de top 3.
Hoe zal de ECB reageren?
Vooruitblik: De toegenomen inflatie komt niet als een verrassing. ECB-bestuurslid Isabel Schnabel zei vorige maand al dat de inflatie zou klimmen, “maar dat het waarschijnlijk om een tijdelijk effect gaat.” Daarenboven verliest de kerninflatie – een belangrijke indicator voor de ECB – terrein. Kans is dan ook klein dat de monetaire instelling zich genoodzaakt ziet om drastische maatregelen te nemen.
- Een nieuwe renteverhoging op de volgende bijeenkomst (25 januari) lijkt dan ook onwaarschijnlijk.
- Christine Lagarde en haar team hebben sinds september de rentetarieven ongewijzigd gelaten. Dat betekent onder meer dat de banken een vergoeding van 4 procent ontvangen op de overtollige spaardeposito’s die ze parkeren bij de centrale bank.
- In tegenstelling tot haar Amerikaanse evenknie (Fed) wil de ECB nog niet over renteverlagingen spreken. Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België, verwacht dat de centrale bank in juni voor het eerst de rente met 25 basispunten zal verlagen.