De inflatie (op jaarbasis) in de eurozone is tussen februari en maart gezakt van 2,3 naar 2,2 procent, blijkt uit het jongste inflatierapport van het Europese statistiekbureau Eurostat. Daarmee nadert het inflatiecijfer de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB). Die streeft naar een inflatie van 2 procent (op de middellange termijn).
Key takeaways
- De inflatie in de eurozone kwam in maart uit op 2,2 procent, tegenover 2,3 procent in februari.
- De kerninflatie – die geen rekening houdt met onbewerkte voedingsmiddelen, energie, tabak en alcohol – is tussen februari en maart gedaald van 2,6 naar 2,4 procent.
- Volgens ING-econoom Bert Colijn is het ver van zeker dat de dalende inflatie de ECB zal aanzetten om de rente opnieuw te verlagen. Hij merkt op dat een handelsoorlog met de VS de geldontwaarding opnieuw een boost kan geven.
In het nieuws: De inflatie in de eurozone bedroeg de voorbije maand 2,2 procent. Dat is het laagste niveau sinds november 2024.
- Het is de tweede maand op rij dat de geldontwaarding aan kracht verliest. In januari bedroeg de inflatie nog 2,5 procent en in februari 2,3 procent.
- De kerninflatie – die geen rekening houdt met onbewerkte voedingsmiddelen, energie, tabak en alcohol – is tussen februari en maart gedaald van 2,6 naar 2,4 procent.
Energieprijzen dalen
Details: De energie-inflatie was in februari al fors gedaald tot 0,2 procent. In maart werd een vervolg gegeven aan die dalende tendens. Meer zelfs, de energieprijzen zijn vorige maand met 0,7 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Eurostat tekende op maandbasis zelfs een daling met 1,2 procent op.
- Hoewel de inflatie ook in de dienstensector afneemt, blijft die met 3,4 procent (op jaarbasis) relatief hoog.
België zit nog altijd in de top vijf van landen met de hoogste inflatie
Opgemerkt: Net zoals het rapport van Statbel toont dat van Eurostat aan dat de inflatie in ons land aan kracht verliest. Volgens de berekeningsmethode van het Europese statistiekbureau kwam de Belgische inflatie uit op 3,6 procent, tegenover 4,4 procent in februari. Daarmee zit ons land nog steeds in de top vijf van lidstaten van de eurozone met de hoogste inflatie.
- Enkel in Estland (4,3%), Kroatië (4,3%) en Slowakije (4,3%) in zijn de prijzen in maart nog forser gestegen. In Letland en Litouwen ligt het inflatiecijfer dan weer op hetzelfde niveau als in België.
- Net zoals in februari ligt het inflatiecijfer in zeven landen op de doelstelling van de ECB of lager. Die landen zijn: Malta (2%), Portugal (1,9%), Finland (1,9%), Ierland (1,8%), Luxemburg (1,5%), Frankrijk (0,9%), Malta (2%).
Nieuwe renteknip in de maak?
Vooruitblik: De bestuursleden van de ECB komen op 16 en 17 april opnieuw bijeen om het geldbeleid te bespreken. Door de verdere afzwakking van het inflatiecijfer neemt de kans toe dat ze dan voor de zevende keer de rente met 25 basispunten zullen verlagen. Al is niet iedereen daarvan overtuigd.
- Volgens ING-econoom Bert Colijn is het ver van zeker dat we later deze maand een nieuwe renteknip zullen krijgen. Hij verwijst daarbij naar de impact van de handelsoorlog op de inflatie. Zo komen we morgen (2 april) te weten welke importtarieven de Amerikaanse president zal opleggen aan de Europese Unie.
- “Op korte termijn blijven de vooruitzichten zeer onzeker. De Amerikaanse tarieven kunnen leiden tot deflatoire druk op de markt van de eurozone omdat ze de export en dus de groei drukken. Daarnaast leidt het ook tot meer aanbod op de markt van de eurozone omdat de VS de toegangsdrempels verhoogt”, zegt hij. “De vergeldingsmaatregelen van de Europese Commissie zullen echter waarschijnlijk een opwaarts effect hebben op de inflatie in de eurozone, omdat ze in wezen een binnenlandse belasting zijn die wordt ingevoerd en tot op zekere hoogte door de consument zal worden betaald.”
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.