Eurostat heeft de voorlopige inflatiecijfers voor november gepubliceerd. Die gaan de goede richting uit. De ECB-doelstelling van 2 procent is niet ver weg.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.
In het nieuws: De inflatie in de eurozone zwakt af.
- Volgens een eerste schatting van Eurostat bedroeg de inflatie (op jaarbasis) in november 2,4 procent, tegenover 2,9 procent in oktober.
- Zoals al enkele maanden het geval is, spelen de energieprijzen, die met 11,5 procent zijn gedaald, een grote rol.
- De inflatie voor voedingsmiddelen, alcohol en tabak blijft te hoog (6,9%), maar vertraagt ten opzichte van oktober (7,4%). Hetzelfde geldt voor de dienstensector, waar de inflatie daalde van 4,6 procent in oktober naar 4 procent in november.
Zoom in: In ons land is er volgens de gegevens van Eurostat zelfs sprake van deflatie.
- Allereerst moet worden opgemerkt dat Eurostat een berekeningsmethode gebruikt die de indexcijfers van de consumentenprijzen in de hele eurozone harmoniseert. Daarom verschillen de cijfers van Eurostat van die van Statbel, waaruit bleek dat de Belgische inflatie in november uitkwam op 0,76 procent.
- Het is de tweede maand op rij dat Eurostat een prijsdaling optekent in ons land. Na een deflatie van 1,7 procent in oktober, zijn de consumentenprijzen de afgelopen maand met gemiddeld 0,7 procent gezakt.
- We mogen niet vergeten dat deze cijfers een vergelijking op jaarbasis zijn. Vorig jaar bedroeg de inflatie in België meer dan 10 procent. Het Federaal Planbureau voorspelt dat de inflatie in België volgend jaar zal uitkomen op 4 procent.
- Elders in de eurozone: De inflatie bedraagt 2,3 procent in Duitsland, 3,8 procent in Frankrijk en 1,4 procent in Nederland. Nergens stijgen de prijzen in de eurozone zo fors als in Slowakije (+6,9%).
(ns)