Nadat de inflatie in januari was gestegen tot meer dan 4 procent kwam die februari uit op 3,55 procent. Dat blijkt uit het jongste inflatierapport van het Belgische statistiekbureau Statbel.
Key takeaways
- De Belgische inflatie (op jaarbasis) kwam in februari uit op 3,55 procent. Daarmee is de prijstoename zwakker dan in januari.
- Die afname van de inflatie is onder meer het gevolg van de energieprijzen die minder fors zijn gestegen dan in januari.
- De diensteninflatie is dan weer lichtjes gestegen.
In het nieuws: De Belgische consumentenprijzen zijn in februari met 3,55 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder, leert het inflatierapport van Statbel ons. In februari bedroeg de inflatie nog 4,08 procent.
- De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, is tussen januari en februari lichtjes gedaald van 3,14 procent naar 3,1 procent.
Stijging energieprijzen zwakt af
Details: De energie-inflatie bleef in februari positief, maar de prijsstijging was minder fors dan in januari.
- De energieprijzen zijn met gemiddeld 8,17 procent gestegen tegenover een jaar eerder. In januari waren die nog met 15,89 procent de hoogte ingeschoten.
- Voor elektriciteit bedroeg de inflatie deze maand 19,5 procent, tegenover 26,7 procent in januari.
- De gasprijzen zijn dan weer met 37,1 procent gestegen in februari (op jaarbasis). In januari moest je nog 93,3 procent meer betalen voor gas.
- “De scherpe daling van de energie-inflatie ten opzichte van vorige maand komt door het wegvallen van een basiseffect”, verduidelijkt Statbel. “Dat effect ontstond vorig jaar door het verdwijnen van een groot deel van het basispakket voor elektriciteit en aardgas, waarbij huishoudens een premie ontvingen. In februari 2024 verdween een groot deel van dit effect uit het indexcijfer, waardoor de indices voor gas en elektriciteit stegen. Vorig jaar steeg hierdoor de gasprijs tussen januari en februari met 44,6 procent en de elektriciteitsprijs met 7,7 procent. Omdat die prijsstijging dit jaar uitblijft, daalt de inflatie automatisch.”
- Het Belgische statistiekbureau voegt eraan toe dat volgende maand het laatste effect van het basispakket uit de index zal verdwijnen, waardoor de inflatie verder zal afzwakken.
- De prijs van huisbrandolie is de voorbije twaalf maanden dan weer met 8,9 procent gedaald.
- De brandstofprijzen lagen 3,1 procent lager dan in februari vorig jaar.
Ook dit: Terwijl de energie-inflatie is afgezwakt in februari, steeg de diensteninflatie lichtjes.
- Dat inflatiecijfer is gestegen van 4,13 procent in januari naar 4,34 procent in februari.
Goedkopere elektronica
Opgemerkt: Net zoals de voorgaande maanden zijn de prijzen van allerhande elektronische toestellen gedaald.
- We moesten in februari bijvoorbeeld 13 procent minder betalen voor smartphones in vergelijking met een jaar eerder. Het gemiddelde prijskaartje van televisies is dan weer met 14,5 procent gedaald.
- Daarnaast werden ook huishoudtoestellen zoals koelkasten en diepvriezers (-9,7%) en wasmachines, droogkasten en vaatwasmachines (-8,3%) goedkoper.
- De prijzen van de mobiele diensten zijn dan weer gedaald met 19,8 procent.
Tot slot: De afgevlakte gezondheidsindex kwam in februari uit op 131,87 punten. De volgende spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen is vastgelegd op 133,28 punten.
- Het Federaal Planbureau verwacht dat de spilindex in augustus zal worden overschreden. In dat geval zullen de uitkeringen in september met 2 procent stijgen, gevolgd door de ambtenarenlonen in oktober. De daaropvolgende indexering zou pas voor 2026 zijn.