Ineos Automotive gaat Grenadier in Frankrijk bouwen

Het Britse bedrijf Ineos Automotive zal het model Grenadier, zijn nieuwe terreinwagen, in Frankrijk bouwen. Dat heeft de Britse miljardair Jim Ratcliffe, topman van Ineos, bevestigd. Die beslissing maakt een einde aan de Britse hoop dat de auto, gebaseerd op de originele Land Rover, in een nieuwe fabriek in Wales zou worden gefabriceerd.

De plannen voor een Britse productie waren in juli opgeschort. Ineos Automotive was toen onderhandelingen opgestart over de aankoop van een fabriek van de Duitse autobouwer Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, in Hambach in het Franse departement Moselle. Ratcliffe betoogde dat de site in Hambach, in de onmiddellijke omgeving van de Duitse stad Saarbrücken, een unieke kans bood.

Moderne autofabriek

Ratcliffe voegde eraan toe dat Hambach over een moderne autofabriek beschikt en op een personeelsbestand met een bijzonder grote expertise kan terugvallen. ‘Ineos Automotive wil de beste terreinwagen met vierwielaandrijving ter wereld bouwen,’ aldus de miljardair. ‘Die ambities zullen in Hambach gerealiseerd kunnen worden.’

Toen de plannen voor de productie van Grenadier in Bridgend in het zuiden van Wales voor het eerst werden aangekondigd, had Radcliffe nog gewag gemaakt van een duidelijke uiting van vertrouwen in de Britse industrie. Gehoopt werd dat de fabriek in Wales een vijfhonderdtal banen zou creëren. Op kruissnelheid werd gerekend op een productie van ongeveer 25.9000 Grenadiers per jaar.

Chris Elmore, een lokale politicus van Labour, noemde de beslissing van Ineos Automotive een verpletterende slag voor de regio Bridgend. ‘De lokale arbeidspopulatie was perfect in staat om die opdracht uit te voeren,’ beweerde de politicus.

‘Uiteindelijk blijkt de brexit een belangrijke factor in de beslissing te zijn geweest. Dat is opmerkelijk, want Jim Ratcliffe heeft zich altijd gemanifesteerd als een uitgesproken brexiteer, die nooit heeft nagelaten om de voordelen van een vertrek uit de Europese Unie te verkondigen.’

Nieuwe klap

Ineos Automotive zal in Hambach ook de elektrische auto Smart EQ voor Daimler bouwen en tevens componenten voor Mercedes-Benz, fabriceren. Het bedrijf wees er daarbij dat de locatie van de fabriek op de Frans-Duitse grens, amper 200 kilometer van Stuttgart, een uitstekende toegang biedt tot toeleveringsketens, talent en afzetmarkten.

Daimler heeft aangekondigd dat Ineos de loop van de volgende weken de controle over de fabriek in Hambach zal overnemen. Financiële details over de overname van de fabriek werden niet meegedeeld. De productie van de Grenadier in Hambach zou eind volgend jaar van start moeten gaan.

Voor Bridgend betekent de keuze van Ineos Automotive voor Hambach een nieuwe klap. De nieuwe site zou immers worden gebouwd naast de voormalige motorenfabriek van Ford, die in september na vijftig jaar productie werd gesloten. Daarbij gingen bijna 1.700 banen verloren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20