Wat is de beste indicator om te voorspellen of je relatie nog een toekomst heeft?

‘Niets heeft meer voorspellende waarde over de toekomstkansen van een huwelijk dan de manier waarop koppels over hun verleden praten.’

Dat zegt relatiedeskundige John Gottman in het boek Mistakes Were Made (But Not by Me): Why We Justify Foolish Beliefs, Bad Decisions, and Hurtful Acts: Nog voor een koppel beseft dat hun huwelijk in de gevarenzone dreigt te sukkelen, spreekt men al vol teleurstelling over het verleden. Gottman en zijn team interviewden 65 koppels en slaagden erin om drie jaar later opvolgingsgesprekken te hebben met 47 van die echtparen. Toen ze voor het eerst werden geïnterviewd zei geen van die koppels plannen te hebben om te scheiden. Met een accuratesse van 100% slaagden de onderzoekers er in te voorspellen welke zeven koppels zouden scheiden. (Van de 40 resterende koppels hadden de onderzoekers voorspeld dat 37 nog samen zouden zijn, nog altijd een opmerkelijk accurate voorspelling.)

Wanhopige verhalen uit het  verleden

Tijdens het eerste interview waren de zeven koppels hun verleden al beginnen te betreuren. Ze vertelden wanhopige verhalen en voegden er details aan toe die hun wanhoop moest illustreren. Een koppel vertelde dat dat ze niet uit liefde waren gehuwd, maar gewoon ‘omdat dit de natuurlijke volgende stap leek.’ ‘Het eerste jaar van het huwelijk,’ zeiden de gescheiden koppels nu, ‘was een aaneenschakeling van teleurstellingen geweest.’ ‘Er liep vanalles fout maar ik herinner me niet meer juist wat,’ zei een van de mannen die snel zou scheiden. Gelukkige koppels daarentegen noemden dezelfde moeilijkheden ‘uitdagingen’ en waren er fier op dat ze die met humor en affectie hadden weten te overwinnen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20